2021. április 2., péntek

Miben áll a nagypéntek nagysága?

Miután Jézus elfogadta az ecetet, ezt mondta: "Elvégeztetett!" És fejét lehajtva, kilehelte lelkét.      János evangéliuma 19. fejezet 30. vers



Ki nevezte volna a Krisztus elfogatása, megkínzása, megalázása és kivégzése napját nagy napnak akkor, amikor ezek a szomorú események történtek?
Kajafás főpap és a farizeusok úgy gondolták, hogy végre megszabadultak egy befolyásos, népszerű igehirdetőtől, de milyen árat kellett ezért fizetniük?
Meg kellett zsarolják Pilátust, aki nehezen engedett a csőcselék igazságtalan, jogtalan kérésének, de mivel félt a zendüléstől és a császára haragjától, Krisztust kiszolgáltatta a népnek, hogy azt tegyenek vele, amit csak akarnak.
Ezáltal Krisztus a kivégzőosztag kezébe került, akiknek ez a kivégzés egy volt a sok közül. Igaz, a kivégzés végrehajtása után, a százados rádöbbent, hogy ez az ember valóban Isten Fia volt. „ Amikor pedig a százados, és akik vele őrizték Jézust, látták a földrengést és a történteket, nagyon megrémültek, és így szóltak: "Bizony, Isten Fia volt ez!" ( Máté 27:54)
A tanítványok csak a feltámadott Krisztussal való találkozás után nevezték volna nagy napnak azt a bizonyos napot. Jézus Krisztus maga nevezte volna nagynak ezt a napot? Előző éjszaka, a Gecsemáné kertjében kínok között tusakodott imádságban és azt kérte az Atyától, ha lehetséges, az Atya kímélje meg a rettenetes bűntehertől, amit magára kellett vennie. Krisztus mégis tudta, hogy ez nagy nap volt. Azért mert látta, hogy ezzel örökre legyőzi a bűnt és annak következményét: a halált.
Volt idő, amikor nem Nagypénteknek, hanem Isten péntekjének nevezték ezt az emléknapot. Ma nagypénteknek nevezzük ezt az emléknapot, mert Jézus Krisztus szenvedése és halála által megmenekültünk és örök élet részeseivé lettünk. Ha valaki felismeri bűnösségét, jön Istenhez bűnbánattal és megragadja Jézus Krisztus kegyelmét, az örök élet ajándékát, annak kétségtelenül ez az emléknap egy nagy nap. Nem a gyász napja, hanem az ünnep napja, hiszen a nagypénteket a feltámadás szemszögéből értékeljük már a mai napon.
A kérdés, hogy számodra mit jelent a nagypéntek?
 

IMA: Istenünk, nagypénteken bűneinkre és gonoszságunkra gondolunk, amelyek voltaképp hozzájárultak a nagypénteki szomorú eseményekhez. Az emberiség bűnei vittek keresztre Krisztusunk. Köszönjük az áldozatodat és segíts nekünk, hogy Veled járva éljük meg új életünket. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...