2021. április 1., csütörtök

Az árulás csókja

Még a legjobb barátom is, akiben megbíztam, aki velem együtt evett, az is ellenem támadt.
41. Zsoltár 9. vers



Jézus és tanítványai elhagyták a felső szoba biztonságát ahol élvezhették az utolsó vacsora meghitt közösségét és elindultak az Olajfák hegyére.
Ott, a tömegtől távol, Júdás egy csókkal árulta el Jézus Krisztust. Júdás, aki szintén Krisztussal járt három és fél évig, aki látta Krisztus jóságát, csodáit, bölcsességét. Elment a papokhoz és elárulta nekik Jézus Krisztust. Jézus Krisztus ekkor is egyenesen beszélt:
„ Júdás! A barátság csókjával adsz át engem a sötétség erőinek?” A csók nem a barátság jele, ha azt az ellenségedtől kapod. A 41. zsoltárt olvasva rádöbbenhetünk, hogy a hamis barátság nem újkeletű dolog. Káin meggyilkolta testvérét Ábelt, Jákob becsapta testvérét, Józsefet pedig a saját testvérei adták el rabszolgának.
A tanítványok reakciója érthető volt: kardot akartak rántani és a karddal akarták megoldani a nézeteltérést. Jézus Krisztus azonban meggyógyította a buzgó tanítványa által ejtett sebet és a mai napig teszi ezt. Ahol mi hibázunk a legjobb szándékunk ellenére is, Krisztus ott van és gyógyulást, helyreállást hoz.
Amikor Jézus Krisztus fogadta Júdás áruló csókját, voltaképp magára vette az összes hamis barátságnak a terhét, bűnét. Annak a hűtlensége, aki vele egy asztalnál evett, Krisztust keresztre juttatta. A sötét Gecsemánéban olyan királyt látunk Krisztusban, amely számunkra szokatlan. Nem a trónján pompázik, hanem szenved és az árulás keserű megaláztatásával néz szembe.
Emlékezzünk nagycsütörtökön arra, hogy Jézus Krisztus értem és érted is szenvedte el ezeket, hogy minket szabaddá tegyen, és örök élettel ajándékozzon meg.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy elviseltél minden szenvedést, megaláztatást és a halált is értünk. Örökké hálásak vagyunk ezért. Segíts minket hűségesnek lennünk Hozzád. A Te nevedben kérünk, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...