2021. március 31., szerda

Add Istennek ami az Övé

Ekkor Jézus ezt mondta nekik: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené." És igen elcsodálkoztak rajta. Márk evangéliuma 12. fejezet 17. vers



A farizeusok és a Heródes-pártiak egymás ellenségei voltak, de összefogtak annak érdekében, hogy Krisztust csapdába csalják, azáltal amit válaszol ravasz kérdésükre.
Mindkét csoport tagjai szerették volna holtan látni Krisztust, ezért igyekeztek bajt keverni körülötte az adóval kapcsolatos kérdésükkel.„Helyes-e a császárnak adót fizetni vagy sem?” Azt gondolták ezek az emberek, ha Krisztus igent mond a kérdésükre, ezzel csalódni fognak benne követői, akik abban reménykedtek, hogy megszabadítja majd őket a római elnyomástól.
Ha nemet mondott volna, a zsidó vallási vezetők örömmel feljelentették volna a rómaiaknál reménykedve abban, hogy komoly büntetésben lesz része. Jézus Krisztus látta képmutatásukat, ezért kért egy pénzérmét tőlük majd azt mondta: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré (a császár arcképe és címere volt az érmén), az Istennek, pedig ami az Istené.”
Mi járt a császárnak? Minden egyes személy egy napi munkabérnek megfelelő összeget kellett megfizessen a császárnak.
Mi volt az, ami az Istené volt? Minden. Krisztus elismerte a császár hatalmát, de rámutatott arra, hogy Isten hatalma végtelenszer nagyobb a császár hatalmánál. Ezzel e csodálatos szemléltetéssel Krisztus arra hívott mindenkit, hogy adja át életét egészen Istennek.
Neked és nekem ez annyit jelent, hogy elismerjük: a pénzünk, a tulajdonunk, időnk, képességeink, kapcsolataink—mindenünk Istenhez tartozik, éppen ezért Istent tisztelő módon kell élnünk ezekkel.


IMA: Istenünk, segíts nekünk megadni a kellő tiszteletet azoknak, akiket fölénk helyeztél vezetői pozíciókba. Mindenek előtt viszont segíts tisztelnünk Téged javainkkal, adottságainkkal, értékeinkkel. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...