2021. március 30., kedd

Krisztus felhatalmazása

...És így szóltak hozzá: "Milyen hatalommal cselekszed ezeket, és ki adta neked a hatalmat arra, hogy ilyeneket tegyél?" Márk evangéliuma 11. fejezet 28. vers




A Krisztus korabeli vallási vezetők igyekeztek folyamatosan támadni Őt. Fenti igeversben arról van szó, hogy Krisztus elhívását, felhatalmazását akarták megkérdőjelezni.
Jézus Krisztusnak nem volt a hivatalos vallási szervektől megbízása. Egyáltalán nem vett részt semmilyen korabeli vallási képzésben. Napjainkban is a legtöbb vallásfelekezet rendelkezik valamiféle hitelesítő rendszerrel, amelynek az a szerepe, hogy felhatalmazza, hitelesítse a szolgálatra elhívott vezetőket a prédikálásra, lelkigondozásra, menyegzői szertartás lebonyolítására stb. Ez Krisztus korában is hasonlóan működött.
Ha Krisztus ma élne közöttünk és nagyon nagy tömeg hallgatná, követné Őt, biztos vagyok benne, hogy ez a kérdés ma is felmerülne. Helyes dolog, hogy Krisztus gyülekezete megerősíti a szolgálatra elhívottakat és kiküldi a szolgálatra.
Krisztus viszont maga az Atya hívta el a szolgálatra és bemerítése után, maga az Atya hitelesítette Őt. Egyrészt azáltal, hogy a Szentlélek látható módon (galamb formájában) szállt le Krisztusra, másrészt szavával: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”
Természetesen Krisztus jól látta a kérdezők gonosz szívét és szándékait ezért kérdezte őket, hogy János bemerítése, szolgálata Istentől vagy emberektől volt-e?
A főpapok, írástudók és vének nem válaszoltak erre a kérdésre, hiszen a diplomáciai érzékük ezt nem tette lehetővé. A saját csapdájukba estek, de hallgatásuk is sokat mondó volt. Elismerték hallgatásukkal, hogy Keresztelő János megbízólevele magától Istentől volt, viszont ezt nem akarták elismerni.
Te mit gondolsz Jézus Krisztus hatalmáról és „megbízóleveléről”? El akarod-e fogadni Jézust Isten Fiaként, személyes Megváltódként, akit az Atya a Te megmentésed érdekében küldött el a földre?


IMA: Istenünk, olyan sokan megkérdőjelezik ma is a Te tekintélyedet és hatalmadat. Segíts minket, hogy a Te vezetésedben bízva éljük életünket. Segíts hűséges igazságod, kegyelmed és szereteted követeiként élnünk. A Te nevedben kérünk, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...