2021. június 17., csütörtök

Emberek aljassága-Isten jósága

Azt gondolod, te ember, aki ítélkezel azok felett, akik ilyeneket tesznek, holott magad is ugyanazokat cselekszed, hogy akkor te megmenekülsz az Isten ítéletétől? Vagy megveted jóságának, elnézésének és türelmének gazdagságát, és nem veszed tudomásul, hogy téged az Isten jósága megtérésre ösztönöz? Római levél 2. fejezet 3-4. vers



Olyan sok ember nem akar megtérni azért, mert a környezetében rossz példákat lát. És valóban háromfajta keresztény ember van.
Először is az, aki bele nevelkedett a keresztény hitbe, de sosem kapott új szívet.
Az ilyen ember nem értheti jól az Isten szavát, hiszen csak a Szentlélek által nyílhat meg az elménk, hogy értsük az írásokat. Ha ezen az akadályon túl is tudna lépni, mindjárt egy másikba ütközne. Nem lenne ereje és vágya sem a megvalósításhoz. Magam is éltem ilyen életet. Nem volt valódi újjászületés az életemben és emiatt nem volt erőm arra, hogy cselekedjem Isten akaratát. A kegyesség látszata megvolt, de az ereje hiányzott, így semmi sem változott az életemben. Ha valaki ilyen állapotban van, egy dolgot tud csak tenni: képmutató életet élni.
A második csoportba tartozó keresztény az, aki új szívet kapott, de még a hit dolgait illetően gyerekcipőben jár. Teljes szívéből akarja követni Istent, de még sokszor megbotlik, elesik, hibázik. Isten viszont nem hagyja el az Ő gyermekeit és tudja, hogy milyen eszközökre van szükség ahhoz, hogy éretté váljanak. Az ilyen keresztények növekednek a hitben és eljön az idő, amikor érett keresztényekké fognak válni. Nem minden embernek van türelme, idegrendszere egy csecsemőhöz, de Istennek kellő türelme és szeretete van a lelki értelemben csecsemőkhöz.
A harmadik csoportba tartozik az érett keresztény. Az Isten Szentlelke által valóságosan szemléli önmagát. Igyekszik önmagához szigorúbb lenni, önmagától többet megkövetelni, mint másoktól. Nem ítélkezik mások felett, hanem önmaga felett ítélkezik, így pedig Isten irgalmában részesül, hiszen aki megalázza magát, az felmagasztaltatik, aki elítéli önmagát, azt már nem kell elítélje az Isten. Nem is huny szemet olyan dolgok felett amik felett mások, a tolerancia jegyében szemet hunynak. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal.
Talán nem hallottál arról, hogy Sztálin gyerekként egy kolostorban élt és mélyen hívő volt. Amikor viszont észrevette, hogy egy alagút segítségével az egyik pap önti a vizet Mária szobor szemeibe és az úgy könnyezik, teljesen kiábrándult a hitből és Istenből. Tudjuk, hogy milyen emberré vált ezután.
Értsd meg, hogy az emberek gonoszsága, álnoksága sosem fog megtérésre ösztönözni téged, de az Isten jóságát látva meg kell látnod saját bűnösségedet és meg kell térned teljes szívedből. Neked legyen a mérce Isten beszéde és nem a környezetedben élő keresztények viselkedése.
Tencut Zoltán

IMA: Istenünk, nincs senki annyira jó, mint Te. Segíts nézni Rád, és nem másokra. Segíts önmagunk életéből kitisztítani minden szennyet, hogy azután lehessünk eszközök mások megmentésében is. Szeretnénk a Te jóságod és igazságod hordozói lenni. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...