2023. április 4., kedd

A keresztről szóló beszéd

De vannak közöttetek néhányan, akik nem hisznek." Mert Jézus kezdettől fogva tudta, hogy kik azok, akik nem hisznek, és ki az, aki el fogja árulni őt. És így folytatta: "Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha nem adta meg ezt neki az Atya." Ettől fogva tanítványai közül sokan visszavonultak, és nem jártak vele többé. Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettőtől: "Vajon ti is el akartok menni?" Simon Péter így felelt: "Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje." János evangéliuma 6. fejezet 64-69. versek




Nagy héthez érkeztünk, amikor Jézus Krisztus szenvedése, halála és feltámadása van az emlékezésünk, ünneplésünk középpontjában. Krisztust mindig sok ember vette körül, de miután a ötezer embert jóllakatott kenyérrel és hallal, hírtelen még többen tolongtak körülötte.
Krisztus viszont látta mi van az emberek szívében és kik azok, akik valójában nem hisznek és jóllehet követik Őt, de nem Ő áll érdeklődésük középpontjában. Mit tett ezután?
Először is közölte az emberekkel, hogy tudja nem tiszta a szándékuk. Nem az örökkévaló, a maradandó érdekli őket, hanem érdeklődésük középpontjában testi vágyak, szükségletek állnak. Ezután önmagát az igazi kenyérhez hasonlította. Majd prófétált az eljövendő kereszthaláláról, az összetört testéről és a kifolyt véréről, az úrvacsorakor történő mozzanatokra.
Mit tettek azok, akik nem tiszta szándékkal és odaszánással és hit nélkül követték Őt? Visszavonultak és nem jártak Vele többé. Ha ott lettél volna talán magad is méltatlankodtál volna Krisztus szavain.
" Miért kellett ezeket mondja? Ha nem is volt jó az indíttatásuk, de még hitre juthattak volna. Ha nem is érdekelte őket Krisztus sem az Ő szava, de később ez még változhatott volna."
Krisztus viszont tudta, hogy akik nem őszinte szívből keresik Őt azoknak nem adja meg az Atya, hogy felismerjék kicsoda Ő és eljussanak az üdvösségre. " ... senki sem jöhet hozzám, ha nem adta meg ezt neki az Atya."
Másrészt azt is tudta, hogy ha nem szembesíti a hitetlen embert azzal, hogy rossz úton jár, sosem lesz esélye rátalálni a helyes útra.
Veled mi van? Miért keresed Krisztust? Még egy darab kenyérért, kicsit nyugodtabb családért, jobb anyagi helyzetért, testi egészséged megőrzésének reményében? Nézd csak Isten válaszát: " Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk.                  1 Korintus 15:19"
Esetleg elhitted azt, hogy Istennek van szüksége rád, és nem fordítva? Ha ez a helyzet, nézd Krisztus mit mondott a hozzá legközelebb álló tanítványoknak:
" Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettőtől: "Vajon ti is el akartok menni?" Krisztus nem győzködött, nem alkudozott, nem toborzott. Mert tudta, hogy az ember halálra van ítélve fizikai és lelki értelemben, ha nem ragadja meg az Általa nyújtott mentő övet. ( János evangéliuma 3. rész 16. vers)
Jézus Krisztus nem a "kecskéket" szórakoztatta, hanem az elveszett "bárányokat" kereste. Nem próbált embereknek megfelelni, hanem mindvégig az Atya által kijelölt úton járt.
Gondolkodj el: mi az igazi oka annak, hogy Krisztus iránt érdeklődsz? Érdekel-e az Ő szava, az Ő követése, a Krisztusban vetett hit általi új, el nem múló élet?
Tisztában vagy azzal, hogy csakis Krisztus keresztjének "botránya" által üdvözülhetsz? " Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje. ( 1 Korintusi 1:18)


IMA: Istenem, amikor Fiad meghalt értem, helyettem a kereszten, a legnagyobb áldozatot hozta meg. Segíts, hogy megértsem ennek a szeretetnek mélységét, komolyságát és őszinte szívvel és hittel fogadjam az Ige mai üzenetét. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...