2024. január 29., hétfő

A törvény és a kegyelem

A törvény pedig közbejött, hogy megnövekedjék a vétek. De ahol megnövekedett a bűn, ott még bőségesebben kiáradt a kegyelem; hogy amiképpen úrrá lett a bűn a halál által, úgy uralkodjék a kegyelem is az igazsággal az örök életre Jézus Krisztus, a mi Urunk által.                                                     Rómaiakhoz írt levél 5. fejezet 20-21. versek



Az Isten törvénye útmutatásként szolgál életünk számára. Meghatározza az igazi és teljes igazságot és erkölcsöt, és eléd tárja az isteni természetet. Azonban a törvény szigorú követelményei ellenére is tapasztalod, hogy önmagad erejéből képtelen vagy tökéletesen megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Ilyen értelemben, ahelyett, hogy Isten törvénye tökéletesítene, inkább kiemeli bűneidet és korlátaidat. Isten megújító szeretete és kegyelme nélkül nem tudok és nem tudsz mást tenni, csak bűnt elkövetni.

Ez a helyzet hozzájárul ahhoz, hogy felismerd a saját erőtlenségedet és a teljes Istenre utaltságodat. Amint növeled bűneid számát, egyre inkább értékeled a kegyelmet, amely még bőségesebben árad ki ebben a helyzetben. Az isteni kegyelem olyan, mint egy folyó, amely szilárdan áramlik és elmossa bűneid sokaságát.

Isten szava szerint, ahol megnő a bűn, ott még bőségesebben kiárad a kegyelem. Ez nem azért van, mert az Isten jóváhagyja a bűnt, hanem mert az Ő kegyelme sokkal mélyebbre hatol, mint a bűn. Egyedül Isten kegyelme képes felülírni a bűneid erejét és következményeit.

Isten, az Ő gyermekét megnyugtatja az örömhírrel, miszerint Jézus Krisztus, az Úr, az igazság által uralkodik az örök életre. Az Ő áldozata a kereszten és a feltámadása nemcsak azért történt, hogy bűneidet megbocsáthassa, hanem hogy a földi életedben, az Ő igazságán keresztül az örök élet részesévé válhass.

Ezért a kegyelem nemcsak a bűnök megbocsátását jelenti, hanem egy új életre való meghívást is. Az Úr kegyelme megváltoztat téged, átalakítja szívedet, és az Isten igazságának útján vezet téged az örök élet felé. Ebben a folyamatban a bűn már nem uralkodik feletted, hanem az Isten kegyelme és az Ő igazsága vezet téged az örök életbe, ahol Jézus Krisztus az örök Király. Ha Isten gyermekévé lettél és az Isten kegyelme által új szívet kaptál, már nem vagy többé a bűneid foglya.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Te szereteted és kegyelmed ereje, szavad igazsága arra ösztönöznek a Szentlélek által, hogy elforduljak a bűntől és Téged dicsérő életet éljek. Segíts nekem ezt a gyakorlatban megvalósítani naponként. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...