2024. április 13., szombat

Isten annak örül, ha megkegyelmezhet

Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen.                                        Péter második levele 3. fejezet 9. vers



Kis túlzással kijelenthető, hogy a mai keresztény világban ahány ember, annyiféle kép, elképzelést van Istenről. Pedig Isten csak egy van és egyféleképpen jelentette ki magát a Szentírásban. Az Isten igazságos, haragszik a bűnre, de szereti az embert és kegyelmet is akar gyakorolni felette. Ebből fakad az, hogy Isten nem azonnal sújt le a gonoszokra, sőt nem is az a célja, hogy a gonosz embereket egytől-egyig elpusztítsa, hanem annak örül, ha megkegyelmezhet nekik. Kegyelmét és megbocsátását azonban feltételekhez szabja. Természetes, hogy ha téged Isten már megmentett, ha megtértél és az Isten kegyelme által megváltozott a gondolkodásod, az értékrended és életviteled, akkor vágyakozol ennek a világkorszaknak, földi, fizikai létnek a végére, mivel tudod, hogy akkor léphetsz be a mennyei örökségbe. Örömmel, hálás szívvel és Krisztus iránt érzett szeretettel várod az Ő eljövetelét.
Talán olykor feltámad az igazságérzeted is és a gonoszságot látva, Dávidhoz hasonlóan kifakadsz: " Miért tűröd ezt Uram? Miért nem cselekszel? Meddig várjak még?"
Isten mit felel erre? Nézd csak: "...felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak." Istennek vannak általános áldásai, amelyeket ad gonoszoknak és igazaknak egyaránt. Ezt pedig azért teszi, mert szeretné, ha az Ő jósága megtérésre indítaná a gonoszokat is.
Miért nem bünteti meg azonnal a vétkeket, a lázadást a gonoszságot? Mert a végső nap lesz a megjutalmazás és a büntetés napja. A búza és a konkoly példázatából világosan kitűnik, hogy ezen a világon Isten engedi élni a Krisztus által megigazult, megtért embert és azt is, aki lázad és nemcsak bűnös, hanem Isten jóságának és kegyelmének elutasítása miatt gonosz is. Az Ő időzítése nem azonos a te időzítéseddel. Az Ő türelme mindig készen áll, hogy munkálkodjon benned, de abban is, akit néha talán szívesen azonnal a pokolba küldenél, mert úgy gondolod úgy sincs semmi értelme már a földi életének.
Az Isten türelme irántad nem egy passzív várakozást jelent, hanem aktív szeretetet és gondoskodást. Ő mindig ott van veled az utadon, segít téged átlépni az akadályokat, és ha már gyermeke vagy, vezet az Ő mennyei öröksége felé. Azt akarja, hogy mindenki megtérjen és részesüljön az Ő szeretetében és kegyelmében. Végül azt is tudnod kell, hogy Isten kegyelmének, türelmének és mentő szeretetének ideje lejár. Éppen ezért, ne gyárts többé kifogásokat, mentségeket gonoszságaidra, hanem a mai napon engedj az Ő szavának, lágyítsd meg a szíved, hogy te is megmenekülhess.



IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te nem a gonosz ember halálában gyönyörködsz, hanem abban, ha megtér és élhet. Krisztus nevében segíts komolyan vennem a Te ma is hangzott szavadat. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...