2024. június 8., szombat

Győzelem a halál felett?

Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?" Korintusiakhoz irt első levél 15. fejezet 55. vers



A halál, az emberi élet egyik legnagyobb rejtélye és félelme. Az emberiség története során, a halál mindig is az utolsó, legnagyobb ellenségként tűnt fel, amely elválasztja az embereket szeretteiktől, és véget vet az életnek, legalábbis az általunk ismert biológiai életnek. Lelki problémákkal foglalkozó szakemberek azt is megállapították, hogy minden félelemnek alapja a haláltól való félelem, ami ilyen szempontból egy ősfélelem. A fenti igeversben azonban Pál apostol bámulatosan és kihívóan kérdezi: „Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?”

Talán értetlenkedsz, hiszen egyértelmű, hogy a halál ma is szedi áldozatait és a temetők egyre nagyobb és nagyobb területeket foglalnak el. Ez nem ellentmondás, hiszen a Biblia arról is beszél, hogy a fizikai test mindenképpen az enyészeté lesz.

Ennek a másik vetülete azonban az, hogy Krisztus halála és feltámadása alapvetően megváltoztatta a halál természetét és jelentőségét. A kereszten Jézus legyőzte a bűn és a halál hatalmát. Feltámadása által bizonyította, hogy a halál nem a végső szó, hanem egy átmenet az örök életbe. Krisztus győzelmével a halál győzelme ilyen értelemben a múlté lett, fullánkja hatástalanná vált. A bűn volt a halálnak az a fullánkja, amivel voltaképp elragadta az emberiséget. Krisztus viszont elhozta a bún által terjedő halálos méreg ellenszerét.

Mivel Krisztus feltámadt, mi is részesülhetünk ebben az ígéretben. Azok számára, akik hisznek Jézusban, a halál már nem végső elválasztás, hanem egy új kezdet. Pál apostol szavai a mi esetünkben is hatalmas reménységet adnak. A halál végül nem legyőz minket, hanem Krisztus által mi győzzük le a halált.

Ez az igazság mélyebb értelmet adhat a mindennapi életednek. Tudva, hogy a halál nem a vég, hanem az örökkévaló élet kapuja, másként élhetsz. Mindennapjaidat ennek a reménységnek a fényében élheted, bátran és örömmel, tudva, hogy Isten átvezet téged az élet minden próbáján és nehézségén. Ezzel a hitbeli bizonyossággal nézhetsz szembe a saját halandóságoddal és szeretteid földi létből való elköltözésével.

Buddha, Mohamed és az összes spirituális tanitó porrá lett, csak Krisztus győzte le a halált és ajándékozta hit által ezt a győzelmet azoknak, akik hitüket Istenbe vetik.



IMA: Istenem, hálát adok Neked, hogy Jézus Krisztus feltámadása által legyőzte a halált és megadta nekem az örök élet reménységét. Kérlek, erősíts meg engem ebben a hitben, hogy bátran nézzek szembe az élet minden kihívásával, és hogy reménységemet megoszthassam másokkal is. Köszönöm, hogy bár a halállal való szembenézésnek gondolata gyakran félelmetes lehet, Te biztos menedéket és örök életet kínálsz nekünk Krisztusban. Dicsőítlek ezért, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten meghallgatja övéit

Hallgass, Uram, imádságomra, és figyelj könyörgő szavamra! A nyomorúság idején hozzád kiáltok, mert te meghallgatsz engem. 86. zsoltár 6-7. ...