2024. szeptember 25., szerda

A kemény szív és Isten

Akkor magához hívatta őt ura, és így szólt hozzá: Gonosz szolga, elengedtem minden tartozásodat, mivel könyörögtél nekem. Nem kellett volna neked is megkönyörülnöd szolgatársadon, amint én is megkönyörültem rajtad? És ura haragjában átadta őt, hogy kínozzák, amíg meg nem fizeti neki az egész tartozását. Így tesz majd az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátotok, mindenki az ő testvérének. Máté evangéliuma 18. fejezet 32-35. fejezet



Krisztus beszélt arról, hogy egy szolgának az ő ura elengedett egy nagy tartozást, a másik szolgának pedig szintén elengedett egy tartozást, de a második esetben kisebb tartozásról volt szó. A példázat végén, Krisztus megállapítja, hogy az, akinek nagyobb tartozást engedett el az ő ura, jobban fogja szeretni azt és jobban fog ragaszkodni hozzá. Ezzel pedig megmagyarázta Simonnak, a gazdag és erkölcsös embernek, hogy az a prostituált, aki Krisztus elé borult és könnyeivel és nagyon drága parfümmel mosta a lábát, a hajával törölte meg azt, jóllehet többet vétkezett, de az ő bűnei megbocsáttattak és ezért fejezte ki ilyen őszintén és áldozatteljesen szeretetét Krisztus iránt. Szemben Simonnal, akinek szintén tartozása volt Isten felé, a bűnei miatt és aki szintén csak Isten kegyelméből élt, de még tiszta vizet sem (abban az időben nem kellett fizetni a vízért) adott Krisztusnak. Még csak arra sem méltatta Őt, hogy őszintén és egyenesen beszéljen vele.
A fenti Igében viszont egy olyan emberről beszél Krisztus, akinek az ura hatalmas adósságot engedett el, de a szolga sem nem szerette az ő urát, sem nem tisztelte. Kőkemény maradt az ő urának szeretete és kegyelme ellenére is. Fojtogatni kezdte azt, aki egy nagyon kis összeggel tartozott neki ahelyett, hogy elengedte volna.
Sokan megtapasztaltuk, milyen nehéz megbocsátani azoknak, akik megbántottak minket. A harag, a csalódás és a fájdalom mély nyomokat hagyhat bennünk, és ezek a sebek időbe telnek, míg begyógyulnak. Isten azonban azt kéri tőlünk, hogy bocsássunk meg, méghozzá szívből. Nem azért, mert az, aki megbántott, megérdemli, hanem azért, mert mi is hatalmas irgalmat kaptunk.
A megbocsátás nem csupán egy cselekedet, hanem egy szívbéli hozzáállás, amely az Istennel való kapcsolatunkból fakad. Az irgalom, amit Tőle kapunk, arra kötelez, hogy mi is irgalmasak legyünk másokkal. Ha elfelejtjük, mennyi kegyelmet kaptunk, könnyen válunk olyan szolgákká, mint a példázatban szereplő ember, aki nem tudta megadni azt, amit ő maga bőségesen kapott.
A megbocsátás szabaddá tesz. Nem csak a másikat szabadítja fel, hanem minket is megszabadít a harag és a neheztelés láncaitól. Amikor szívből megbocsátunk, Isten kegyelmének tükrei lehetünk a világban.

IMA: Mennyei Atyám, köszönöm, hogy minden bűnömet megbocsátod, amikor Hozzád fordulok. Segíts, hogy én is tudjak irgalmas lenni másokkal szemben, és elengedjem a sérelmeket, amelyek megbilincselnek. Kérlek, tisztítsd meg a szívemet minden haragtól és keserűségtől, hogy szabadon szerethessek és bocsáthassak meg, ahogy Te is megbocsátottál nekem. Add, hogy életem tükrözze a Te kegyelmedet, és mások is meglássák rajtam keresztül a Te irgalmad nagyságát. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A szeretet, mint döntés

A Szeretet...Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. Korintusiakhoz irt első levél 13. fejezet 7. vers A Szeretet, ahog...