2024. szeptember 24., kedd

Kiút a mélységből

Lesüllyedtem a hegyek alapjáig, örökre bezárult mögöttem a föld. De te kiemelted életemet a sírból, ó, Uram, Istenem! Jónás könyve 2. fejezet 7. vers



Vannak pillanatok, amikor az ember élete mélységekbe süllyed. Olykor úgy tűnik, hogy minden ajtó bezárult előtte, és nincs kiút a reménytelenségből. Ilyenkor érezheti úgy, mintha leereszkedett volna a „hegyek alapjáig”, ahol a föld minden ereje ellen hat. Ez a tapasztalat szólhat veszteségről, fájdalomról, vagy éppen lelki küzdelmekről. Az efféle mélységek oka többféle lehet, de a fenti esetben egyértelmű, hogy Jónás próféta Isten iránti engedetlensége és makacssága volt az ok.

A mélységek azonban nem Isten végső szava. Jónás könyvében azt látjuk, hogy még a legmélyebb helyzetekből is van kiút, mert Isten az, aki megragadja az embert és kiemeli őt a sötétségből. Nem hagyja, hogy a föld örökre bezáródjon, hanem hatalmas keze kinyúl, és megmenti azokat, akik őszinte bűnbánattal, megalázkodással hozzá fordulnak.

Ez az ígéret minden hívő ember számára valóságos. Bármi is legyen a próba, amit Isten megenged életedben, Ő soha nem hagy el, ha valóban az Ő gyermeke vagy. Az Ő kegyelme és szeretete mindig kéznél van. Az ember csak annyit tehet, hogy alázattal és bizalommal tekint felé, tudva, hogy Isten soha nem hagyja cserben azt, aki hittel hozzá fordul.

Isten nem csak testileg ment meg bennünket, hanem lelkileg is, hiszen Krisztus által kiemelt minket a bűn sírjából, és új életet adott. Ez a megváltás örök emlékeztetője annak, hogy bármi is történjen, az Ő szeretete a legnagyobb erő.

IMA: Mennyei Atyám, köszönöm, hogy még a legnagyobb mélységekben is te vagy az, aki felemelsz engem. Segíts, hogy soha ne veszítsem el a bizalmamat benned, hanem minden próbában rád nézzek. Add, hogy életem minden helyzetében megtapasztaljam szeretetedet és kegyelmedet, és másoknak is tanúsíthassam ezt. Kérlek, hogy minden ember, aki mélységben érzi magát, megtapasztalja a Te megmentő erődet. Bocsásd meg minden makacsságomat, engedetlenségemet és add nekem az engedelmesség Lelkét és a szabadulás örömét. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A szeretet, mint döntés

A Szeretet...Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. Korintusiakhoz irt első levél 13. fejezet 7. vers A Szeretet, ahog...