2019. február 14., csütörtök

HÁZASSÁG HETE SOROZAT 2. RÉSZ: A DÖNTÉS RAJTAD ÁLL!

A férfiúnak elméjében való gyötrelem megalázza azt; a jó szó pedig megvidámítja azt.
Példabeszédek 12. rész 25. vers

Vannak házasok akik aktívan dolgoznak azon, hogy a házasságukat szétverjék. Aztán amikor végképp minden tönkrement, és széthullt az életük, ők az elsők akik csodálkozva kérdezik:
" Vajon mit rontottam el?"
Ha azt szeretnéd, hogy a házasságod darabokra törjön akkor csak kritizáld a házastársad állandóan. Ha virágot hoz, jegyezd meg, hogy miért nem szebb a csokor? Miért nem más színű? Miért ma hozta?
Ha valamit elhibázol, megbántod a házastársad esetleg olyan döntést hozol ami a családotokat negatívan érinti, kezdd el mocskolni a házastársadat, csak azért, hogy magadat egy kicsit világosabbnak tudd beállítani azzal, hogy a házastársad teljesen befeketíted.
Ha feleség vagy, semmiképpen ne vesd alá magad a férjed szavának, hiszen ahogy ma mondani szokták, ez régimódi felfogás, a te férjed pedig úgysem tudja vezetni a családot.
Ha a feleséged vacsorát főz, jelezd neki mindig, hogy anyukád jobban főzött, elsózta. Ha új frizurát csináltat ne vedd észre egyáltalán, kezdd el dicsérni a jelenlétében a kolléganőd csodálatos új frizuráját.
Ha ezekbe elég időt, energiát fektettek, biztosak lehettek, hogy olyan válás lesz a vége a házasságotoknak, amit talán a közös gyermekeitek sem fognak kiheverni csak hosszú évek múlva.
A választás azonban rajtunk áll. Lehetünk a házastársunk legnagyobb támogatói, bátorítói, vagy lehetünk a házastársunk legnagyobb kritikusai.
Ha szeretnél egy olyan házasságot, amely Isten dicsőségére van és örömötöket lelitek benne, akkor töröld le a házastársad könnyeit és ne te adj okot neki a könnyekre.
Hangsúlyozd ki az erősségeit ne a gyengeségeit.
A bátorítás egyszerű, de erőteljes eszköz, melynek segítségével a házasságod működőképes marad hosszú távon is, a házastársad pedig boldog.
Még egy dolog: A bátorítást csak az Úrban gyakoroljuk.
Ha vannak ostobaságaink, bűneink, nehogy azt várjuk, hogy a házastársunk támogasson bennünket.
Olyankor a feladat az, hogy aki áll, segítse fel azt, aki elesett.
Ha a házastársad nem osztja be jól a pénzt, vedd el tőle ezt a feladatot. Ha nem teszed, a családodnak ártasz és felelős leszel Isten előtt is.
Ha a házastársad egy zenei tehetségkutatóba készül, miközben a fürdőszobai tükör megreped ha dúdolni kezd, akkor ne bátorítsd. Gondoskodó szeretettel közöld vele a véleményed, és mutass rá valami olyanra, amiben tehetséges.

IMA: Istenünk, szeretnénk előrehaladni a Te utadon és építeni egymást házasságunkban, családunkban.
Bocsásd meg amikor akarattal, vagy akaratlanul is romboltuk a házasságunkat, családunkat.
Könyörülj rajtunk és tégy szilárddá minket kegyelmed által.
Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...