2019. szeptember 8., vasárnap

Isten igaz ismerete!

Istenem, ne maradj csendben, ne hallgass, és ne légy tétlen, Istenem!
Hiszen háborognak ellenségeid, gyűlölőid fenn hordják fejüket.
83. Zsoltár 1-2. vers



A Teológia tudománya gyakran szeretné leegyszerűsíteni Istent intellektuális fogalmakra, hiszen amit az elménk fel tud fogni, azt a szánk meg is tudja fogalmazni.
Amikor maga Isten nyilatkoztatja ki magát egy ember számára, csodálatosan, hatalmasan és felfoghatatlanul, az elménk hallgatásba burkolózik, a lelkünk pedig csak annyit tud mondani: "Én Uram, Én Istenem!"
Ég és föld a különbség a teológiai tudás és az Istennel való személyes találkozás között. Különbség van aközött, hogy Isten mások mondásaiból, írásaiból ismered vagy személyesen ismerted meg Őt.
Különbség van aközött, hogy a televízióból ismertem meg az Egyesült Államok elnökét vagy szemtől-szembe találkoztam vele és a személyes telefonszámán bármikor felhívhatom.
Nagy veszélyt jelentenek ránk nézve ma a nyájaskodó, kedveskedő, alázatoskodó hamis próféták és üzeneteik.
Ezeknek az üzenete, "evangéliuma" annyi, hogy: " Legyünk jók, legyünk barátok gyerekek!" Nincs Krisztus, nincs a bűnbánat által fellángoló Isten szerinti megszomorodás, nincs odaszánt élet, nincs vágyakozás Isten akaratának cselekvésére, nincs a Szentléleknek megújító ereje.
Olyan könnyű volt hallgatni Mózes lágy, szelíd hangját amint tolmácsolta az Isten üzenetét olyan emberek számára, akik nem ismerték személyesen Istent.
Egész más volt a helyzet azonban, amikor ugyanez a nép a Hóreb hegyénél személyesen szembesült az élő Istennel.
A sziklák megrepedtek, a hegyek megremegtek, minden tűz és füst volt. Isten pedig mennydörgő hangon beszélt a néphez.
Az Isten népe pedig azt mondta Mózesnek, hogy nem bírják elviselni Isten személyes jelenlétét. Inkább szóljon csak Mózeshez Isten, és mi hallgatjuk mit mond ő, de személyesen nem akarjuk megismerni Őt.
Te mit gondolsz? Mi lenne, ha neveden szólítana Isten? Péter, Pál, Mária, Eszter stb... Félnél ettől a találkozástól?
Félnél attól, hogy talán neked is azt mondja amit mondott Máténak a vámszedőnek?
Állj fel az asztalodtól és kövess engem! Hagyd ott a régi életed mert úgy rossz ahogy van! Mit szólnál hozzá?
Talán sok "keresztény" pontosan ezért nem akar találkozni Istennel. Pedig a halál után mindannyian oda fogunk állni elé, és milyen szomorú lesz, ha nem lesz senki aki mellénk állna az Atya előtt.


IMA: Istenünk, a Te jelenléted minden amire szükségünk van. A Te jelenléted maga az áldás. Adj vágyat, hogy Téged ismerjünk meg egyre jobban személyesen. Szentlelked által, Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...