2020. március 26., csütörtök

A szeretet törvénye!

Tehát mindazt, amit mondanak, tegyétek meg és tartsátok meg, de cselekedeteiket ne kövessétek, mert beszélnek ugyan róla, de nem teszik.
Máté evangéliuma 23. fejezet 3. vers



Jézus Krisztus találkozott olyan vallási vezetőkkel (írástudók és farizeusok), akik azt akarták, hogy minden ember precízen és aprólékosan tartsa be a mózesi törvényeket.

A probléma az, hogy sokféle házi szabályzattal egészítették ki a mózesi törvényt, ezzel pedig felesleges terheket raktak a nép nyakába. Ebben a folyamatban ezeknek a vezetőknek annyira elterelődött a figyelme az Isten és a felebarát szeretetéről, hogy eszük ágában sem volt gyakorolni azt, amit másoknak tanítottak, másoktól elvártak.

Jézus Krisztus e Máté evangéliuma 23. fejezetében elmondja, hogy mit gondol ezekről az emberekről, az effajta gyakorlatról.

Jézus Krisztus alapvetően egyetértett a farizeusok tanításának nagy részével. Hiszen Mózes Istentől kapta a törvényeket, azok pedig jók voltak. Az emberi rendeléseket egyenlő rangra emelni Isten törvényével, ezt a gyakorlatot Krisztus teljesen elutasította.

Ezért hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy a farizeusok sok jó dolgot tudtak mondani Isten szeretetéről, szolgálatáról, ők maguk viszont sokkal jobban el voltak foglalva azzal, hogy látszatra Istent szeretőknek tűnjenek, mint azzal, hogy ténylegesen szeressék és szolgálják Istent.

Krisztust követni nem azt jelenti, hogy ki kell selejteznünk Isten minden rendelését, és az Isten rendeléséből fakadó régi, szent hagyományokat, rendeléseket, törvényeket.

Jézus Krisztus arra hív minket, hogy Isten és az emberek szeretete legyen első helyen életünkben és csak azután a vallásos tradíciók.

Egy országban van hamis pénz és igazi pénz. Egy egyházban, gyülekezetben vannak igazi keresztények és hamis keresztények.

Amikor viszont hamis keresztényekkel találkozunk, ez nem mentség arra, hogy mi is megalkudjunk, hiszen akkor minket is ugyanaz az ítélet fog súlytani.

Isten arra hív minket, hogy ami jó, ami Isten szava azt fogadjuk, el mindegy ki mondja azt, a rossz példát pedig ne kövessük.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a Te szeretetedet akarod kitölteni a szíveinkbe, hogy ne csak látszat követők legyünk. Szentlelked által segíts, hogy szeressünk Téged először is, utána pedig felebarátjainkat, hogy hitelesek lehessünk. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, é...