2020. augusztus 2., vasárnap

A megtérés útja!

Ekkor azt kérdezte Kaintól az Úr: Miért gerjedtél haragra, és miért horgasztod le a fejed? Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta. Mózes első könyve 4. fejezet 6-7. vers



Miközben Káin, az első gyilkos az emberiség történetében dühöngött, Isten arra akarta ösztönözni, hogy tegye azt, ami helyes.
Azzal kapcsolatban is figyelmeztette Káint, hogy ne váljon a bűn rabszolgájává:
„… a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta.”
Mikor Isten ismét szól Kainhoz, talán azt várnánk, hogy Káin remegve áll Isten elé és kegyelemért könyörög. Talán azt is elvártuk volna Istentől, hogy kivégezze Káint azért, mert megölte a saját testvérét: Ábelt.
Ezzel szemben azt látjuk, hogy Káin csak önmagára gondol, Isten pedig irgalmas Káinnal szemben.
Isten megadta Kainnak a bűnbánat és a megtérés lehetőségét. Káin viszont annyira öntelt, hogy őszinte bűnvallás helyett, a testvérének okozott fájdalom átérzése helyett, a következőképpen panaszkodik:
„Ekkor Káin azt mondta az Úrnak: Nagyobb a büntetésem, semhogy elhordozhatnám.” Mózes első levele 4. fejezet 13. vers
A helyreállás útja, a megtérés útja. Erre az útra lépni viszont gyakran nehéz. Inkább hagyjuk az önteltségünket uralkodni, igazolni akarjuk vétkeinket és másokat akarunk okolni a saját bűneinkért.
Kainhoz hasonlóan gyakran szívtelenül és indulatosan kérdezzük: „Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz.”
Csak az Isten által munkált őszinte megtérés által jöhet meg az eszünk és ismerhetjük be őszinte bűnbánattal vétkeinket.
Csak ez eredményezhet Isten előtti őszinte bűnvallást. Ehhez őszinte alázat és bátorság szükségeltetik.
Csak Isten kegyelme és szeretete tud megszabadítani minket az önmagunkat és másokat is romboló énünktől és tud igazán szabaddá tenni minket.


IMA: Szerető Isten, vétkeztem az Ég ellen és Te ellened. Töröld el az önzésemet és az ellened elkövetett vétkeimet. Jövök a golgotai kereszthez és kérlek állítsd helyre életemet. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...