2020. augusztus 28., péntek

Halálos hozzáállások az anyagi javakkal kapcsolatosan

Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: "Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged." Zsidókhoz írt levél 13. fejezet 5. vers



A pénz és az anyagi javak hasznos eszközök, a hívők pedig ráadásként kapják meg azokat a szükséges fizikai dolgokat, ha tényleg Isten országát és igazságát helyezik első helyre.
A pénzzel és anyagi javakkal kapcsolatosan két halálos hozzáállás van. Ezek szedik az áldozataikat keresztény körökben is.
Az egyik hozzáállás: „Félelemből harácsolok.” Talán valamikor te is szegény voltál, és átélted mi az a nélkülözés. Ha keresztény ember voltál, gyanítom átélted Isten gondviselését is. Az ördög viszont nem azt akarja, hogy Isten gondviselésére emlékezz. Inkább a félelemre és a bizonytalanságra. Sok ember azért választja a pénzsóvárságot, mert fél attól, hogy újra leszegényedik vagy mindenét elveszíti. A pénz és az anyagi javak halmozása azonban nem mentesít a félelemtől. Minél több vagyonunk van, ez a félelem egyre nagyobb lesz. Csak a félelem oka változik meg. Egy idő után már akkor is rettegni fogunk, ha több százmillió lesz a bankszámlánkon. Miért? Mert félni fogunk, hogy elveszítjük a pénzünket valami miatt. Ha luxusautót veszünk, félni fogunk attól, hogy valaki ellopja, megkarcolja stb.
Erre a félelemre építenek a biztosító társaságok. „ Mi lesz veled, ha megöregszel? Nem számíthatsz senkire (még Istenre sem), csak a pénzedre. Ezért gyűjts magadnak most, fizess nyugdíjbiztosítást. Az amerikai átlag munkavállaló esetében azt ajánlják a biztosító cégek, hogy addig ne menjen nyugdíjba, amíg nem rendelkezik legalább 1 millió dollár megtakarítással. Ez forintban számolva 300 millió forint. Nem csoda hát, hogy akik ezt a hazugságot elhiszik, a félelemtől hajtva halálra dolgozzák magukat, így már nem is fogják megérni a nyugdíjba vonulást.
A félelemtől és az aggodalomtól egyedül a nagybetűs Szeretet tud megszabadítani. A pénz tehát eszközként hasznos dolog, de nem alkalmas arra, hogy biztonságot nyújtson nekünk hosszú távon. Egyedül Isten adhat biztos jövőt nekünk. Ő pedig meg is ígérte, hogy ezt megteszi, ha Benne bízunk.
A második halálos hozzáállás az, amikor a pénz és az anyagi javak örömforrásként, egyfajta drogként szolgálnak az életünkben.
Ha fáradt vagyok, veszek magamnak valamit, ha lehangolt vagyok, megyek és vásárolok, amit csak megkívánok. Ez rövid ideig működik is, de egy idő után egyre nagyobb dolgokra fogunk vágyni, hogy kiváltsuk magunkban azt az örömteli érzést, amit a vásárlás nagyon rövid ideig okoz. Ezért csúsznak le a lottónyertesek és ezért adósodnak el a hétköznapi emberek, majd a pillanatnyi öröm kiváltásához-alkoholhoz, kábítószerhez nyúlnak. Ezt a csapdát követve, a postaládád nagyon hamar meg fog telni fizetési felszólításokkal és kimerült hitelkártya kerettel kapcsolatos értesítőkkel. Ez pedig hosszú távon sok keserűséget és fejfájást fog okozni neked és családtagjaidnak is.
Vizsgáld meg magad ma, hogy valamelyik hozzáállás jellemző-e rád, és ha szükséges, térj vissza Istenhez!


IMA: Istenünk, csak Te tudsz megszabadítani minket a félelemtől és csak Te tudsz igazi örömet, beteljesedést adni nekünk. Nyisd meg ma értelmünket, szívünket, lelkünket, hogy ezt észrevegyük, és ne várjuk ezeket sem pénztől sem mástól. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...