2020. augusztus 6., csütörtök

Mindennek eljön az ideje

De arra gondoltam, hogy az igazat is, a bűnöst is megítéli az Isten, mert minden dolognak eljön az ideje, és ő ügyel minden cselekedetre. Prédikátor könyve 3. fejezet 17. vers



Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy az átlagos hetvenéves ember huszonnégy évet alvással, tizennégy évet munkával, nyolc évet szórakozással, hat évet a megterített asztalnál, öt évet utazással, négy évet beszélgetéssel, három évet tanulással és két évet kutatással és olvasással tölt. Újabb négy évét vegyes foglalkozásokra fordítja. Ebből a négy évből negyvenöt percet tölt a gyülekezetben vasárnaponként, és öt percet fordít imádkozásra mindennap. Ez összesen nem valami hosszú idő, mert csupán öt hónap, amit életének hetven évéből Istennek szentel. Még ha ez az ember hűséges templomba járó volt is, aki látogatta a vasárnapi iskolát és hetente három órán át megjelent az istentiszteleteken, akkor is csak egy évet és kilenc hónapot töltött a gyülekezetben. Amennyiben kérdésed van a fenti számadatokkal kapcsolatban, ülj le, és számítsd ki, hogy miként használod az idődet. Mennyi időt fordítsz Isten szolgálatára? Amikor elvégzed a gyakorlatot, gondolkodj el Jézus mondásán: “Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, lelkében pedig kárt vall?...” (Mt 16:25)
A Bibliában két vonatkozásban olvasunk az időről. A chronos szó, a múló időt jelöli. A percek, órák, napok, hetek, évek előrehaladtát. Ez is nagyon fontos kincs, hiszen ami egyszer lepereg életünk homokóráján, már sosem hozhatjuk vissza.
A fenti igeversben viszont inkább a kairos szó az ami helytálló. A kairos a megfelelő alkalmat jelöli. Megvan a megfelelő alkalom, amikor például felszállhatok egy vonatra. Ha lekésem az alkalmat, időm ugyan maradt, de alkalmam már nem, hogy elérjem azt a bizonyos vonatot. Csakis Isten útmutatására figyelve tudjuk megragadni a megfelelő alkalmat. A kegyelem ideje, alkalma a mai napon van. Ha nem ragadod meg azt, ki tudja, hogy lesz-e még lehetőséged rá?
Imádkozzunk ma azért, hogy Isten mutassa meg minek jött el ma az ideje és kérjünk bölcsességet, hogy meg is ragadjuk az alkalmat!


IMA: Istenem, adj nekem halló fület, látó szemet, hogy meghalljam, meglássam, amit tanítani akarsz életem minden egyes napján nekem. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...