2021. március 28., vasárnap

Jön királyod szelíden és szamárháton ülve

"Mondjátok meg Sion leányának: Íme, királyod jön hozzád, szelíden és szamáron ülve, igavonó állat csikóján." Máté evangéliuma 21. fejezet 5. vers



Virágvasárnap voltaképp Jézus Krisztus földi bevonulásáról szólt a királyi városba. Jeruzsálem királyi város volt, mert Izrael királyainak városa volt Dávidtól kezdve, másodszor királyi város volt, mert az Úr városa is volt.
Ez a város tehát kétszeresen is Jézus Krisztus városa volt. Egyrészt azért, mert Dávid király leszármazottja volt, másrészt azért, mert Isten Fia volt. Nem csoda hát, hogy a bevonulásakor a tömeg királlyá akarta koronázni.
Jézus Krisztus királysága kettős királyság volt. Jézus Krisztus idejében annyira mindennapos volt szamárral közlekedni, mint napjainkban kerékpárral vagy robogóval. Láttál már olyat, hogy az angol királyi család, az amerikai elnök vagy Magyarország miniszterelnöke kerékpárral vonul be a városába?
Ugye nem? A nagyok, hatalmasok ma is szeretik a limuzinokat, katonai parádét, páncélozott járműveket, vörös szőnyegeket és magánrepülőket.
A Krisztus idejében is, a király általában teljes pompájában, teljes hadereje kíséretében vonult fel, hogy megmutassa hatalmát és dicsőségét alattvalóinak.
Miért nem hófehér paripán vonult be Krisztus a tanítványaival Jeruzsálembe? Szándékosan választotta a szamarat, hogy beteljesítse a Zakariás könyve 9. fejezet 9-10. verseiben leírt próféciát.
„ Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán. Kiirtja a harci kocsit Efraimból és a lovat Jeruzsálemből. Kivész a harci íj is, mert békét hirdet a népeknek. Uralma tengertől tengerig ér, és a folyamtól a föld végéig.”
Isten akarata nem az volt, hogy a békesség követei háborúskodó királyok legyenek. Isten nem azt akarta, hogy a földi királyok büszkék és fennhéjázók legyenek, hanem azt, hogy szerény szolgáiként gyakorolják hatalmukat és békességre vezessék a rájuk bízott népet.
Krisztus bemutatta bevonulásával milyen egy Istennek tetsző király, milyen egy Istennek tetsző ember. Alázatos, egyszerű és igazi békességre vezeti népét. Kérjük Istentől, hogy tegyen minket is ilyenekké.


IMA: Krisztusunk, Te vagy az irgalom és kegyelem királya, a Te uralmad végtelen és határtalan. Töltsd be minket csordultig Szentlelkeddel, hogy a Te lelkületed hordozhassuk addig, ameddig győztesen vonulsz majd ki a Mennyek kapuján teljes dicsőségedben, hogy magadhoz emelj minket is. A Te nevedben kérjük, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...