2022. február 24., csütörtök

Valódi változás

Amikor Jézus továbbment onnan, meglátott egy embert ülni a vámnál, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: "Kövess engem!" Az felkelt, és követte őt. Máté evangéliuma 9. fejezet 9. vers



Az ókori Rómában az adószedés máshogy működött, mint napjainkban. A rómaiakat csak az érdekelte, hogy az adószedő beadja nekik a kirótt adót, de senki nem ellenőrizte, senkit nem érdekelt, hogy az adószedő mennyivel több pénzt kért a népétől a megkövetelt adón felül. Mai példával élve, ha a rómaiak személyenként 10 ezer forint adó beszedését várták el az adószedőtől, ő nyugodtan kérhetett 15 ezer vagy 20 ezer forintot is. Ezzel senki sem foglalkozott. Az adószedő gyakorlatilag úgy fosztotta ki a népéhez tartozókat, ahogyan csak akarta.
Nem csoda, hogy a saját népének megvetésével kellett szembenéznie az adószedőnek, de a busás anyagi haszonért ezt úgy gondolta érdemes vállalni.
Éppen ezért feltételezhetjük, hogy Máté is hatalmas vagyont gyűjthetett össze adószedőként. Ha ez tudatosul bennünk, akkor érthetjük meg milyen árat fizetett Máté a Krisztus követéséért.
Ma is vannak emberek, akiknek drága árat kell fizetniük a Krisztus követéséért. Kereshetsz pénzt úgy is, hogy Istent gyalázod, és nem dicsőíted általa. Követhetsz olyan üzletpolitikát, amely az istentelenek körében népszerű és bevált politika, de a szíved mélyén tudod, hogy nem jársz el helyesen vagy tisztességesen. Ezek a helytelen üzleti gyakorlatok nemcsak az Istennel való bensőséges kapcsolattól foszthatnak meg téged, hanem a testvéreiddel való igazi közösségtől is megfosztanak.
Krisztus hozzánk hasonló emberekért jött el a világra. Azért tette ezt, hogy halála és feltámadása által helyreállítsa erkölcsi és lelki egészségünket.
Ne légy hát feldúlt, ha Krisztus olyan „műtétet” végez életedben, amely fájdalmas lesz a számodra. Ez is a gyógyulásodat szolgálja. Tudnod kell, hogy Jézus Krisztus nemcsak áldozatra hív bennünket, hanem csodálatos befektetést is kínál nekünk:
„ És mindenki, aki elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet. (Máté evangéliuma 19. fejezet 29. vers)


IMA: Istenünk, segíts megértenünk, hogy a kegyelmed ingyen van, de ha téged akarunk követni, annak ára van. Gyógyíts meg minket az erkölcsi magatehetetlenségünkből. Segíts felismernünk, megvallanunk bűneinket és hűségesen követnünk Téged. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vigyázz a szívedre!

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!                   Példabeszédek könyve 4. fejezet 23. vers K...