2023. szeptember 18., hétfő

Engedd el!

Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasok, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban. Efézusiakhoz írt levél 4. fejezet 32. vers



Hosszú évekkel ezelőtt láttam egy riportot, a híres magyar zenésszel: Zámbó Jimmyvel. Az egyik kérdés, amit a riporter feltett ennek a híres zenésznek, a következő volt:
" Nyilvánvaló, hogy téged Jimmy rengetegen szeretnek, de amikor valaki ennyire sikeres és népszerű, óhatatlanul lesznek olyan emberek is körülötte, akik rosszat akarnak, rosszat tesznek neki. Van valaki, akire haragszol. neheztelsz azért, mert rosszat akart, tett neked?"
A válaszát ennek a zenésznek egy életre megjegyeztem: 
" Kétségtelenül voltak, vannak emberek, akik az ellenségeim, de senkivel kapcsolatban nem dédelgetek haragot. Amikor szeretsz valakit, akkor sokat gondolsz rá és ez jó érzéssel tölt el. Amikor azonban haragszol valakire, vagy gyűlölsz valakit, akkor is sokat gondolsz rá, de ez már nem jó érzéssel tölte el. Miért őríznék olyan embereket a szívemben, miért gondolnék folyamatosan olyan emberekre, akik ártó szándékkal vannak felém? Amikor ezt megértettem, mindent el tudtam engedni, mindenkinek meg tudtam bocsátani. Azóta inkább azokat őrzőm szívemben, gondolataimban, akiket szeretek. A többit pedig a jó Istenre bízom."
Miért zárnád saját magad fogságba? Miért kellene várnod arra, hogy akik sérelmet okoztak neked, azok bocsánatot kérjenek vagy kárpótoljanak? Lehet, hogy észre sem vették, hogy amit tettek vagy mondtak, azzal ártottak neked, hiszen minden ember mögött szellemi erők és hatalmak állnak. Ha megérted, hogy neked első sorban a gonosz ellen van harcod, akkor irgalommal és megértéssel tudod szemlélni azokat, akiket a gonosz felhasznál arra, hogy neked kárt okozzon. Ez nem azt jelenti, hogy egyet kell értened azzal, amit tesznek, vagy azt, hogy gerinctelenné vagy elvtelenné kell válnod vagy éppen közömbössé a lelki dolgokat illetően, de azt igen, hogy elengeded a negatív gondolataidat, érzéseidet velük kapcsolatosan. 
Isten azért kéri, hogy bocsáss meg, mert ez elsősorban a te javadat szolgálja. Ha te megbocsátasz, azzal nem azt jelenti, hogy jónak mondod vagy gondolod azt, ami nem jó Isten szeme előtt. Dávid királyt sokat bántotta Saul, mielőtt király lett, de amikor Dávidnak lehetősége lett volna bosszút állni, ő nem tette meg, mert tudta, hogy Isten az igaz bíró. Isten volt az, aki megengedte, hogy Saul királlyá legyen és az Isten mondta ki azt is, hogy mikor fog véget érni Saul királysága. Bízd a dolgot Istenre. Ő ismer téged és ismeri azokat is, akik meg akarják nehezíteni életedet, szolgálatodat. 
Végül ne feledd el, hogy a gonosz fel akar használni embereket, dolgokat, hogy elvonja a figyelmedet az igazi feladatodtól. Ezt nem engedheted meg magadnak. Ezért is fontos, hogy ne fordíts több figyelmet azokra az elterelésekre, amiket a gonosz az utadba dob annál, mint amennyit Isten szerint kell ezekre fordítanod. Ezek azok az igazságok amiket megtanultam és amiket naponta tanulok a megbocsátással kapcsolatosan. Tudom, hogy a legfájdalmasabb sebek azok, amiket barátoktól, testvérektől kapsz, de hidd el, hogy ha ragaszkodsz Istenhez és szereted Őt, ezeket a fájdalmas sebeket is nyereséggé tudja tenni Isten a számodra. 

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te megbocsátottál nekem is azért, mert Krisztust sújtottad a kereszten az én bűneim miatt. Köszönöm azt a szabadságot és új életet, amit ezáltal kaptam. Szeretnék Krisztus nyomdokaiban járni. Segíts meg ebben, Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...