2023. december 18., hétfő

Készítsd az utat!

...amint meg van írva Ézsaiás próféta könyvében: "Íme, elküldöm előtted követemet, aki elkészíti utadat; kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!"                         Márk evangéliuma 1. fejezet 2-3. vers



Sokszor bántja a fülemet, amikor keresztény körökben, a Karácsonyt Krisztus születésnapjaként emlegetik. Miért? Mert ez egyszerűen nem igaz.
Először is nem tudjuk meghatározni Krisztus születésének a pontos évét. Annyit biztosan tudunk, hogy az Augusztus császár által elrendelt népszámlálás vagy adóösszeírás Krisztus után háromban kezdődött és több éven át tartott. Azt is biztosan tudjuk, hogy a vérengző Heródes, aki halálra kerestette a csecsemő Krisztust, Krisztus után 7-ben halt meg. Tehát Krisztus születésének éve valamikor Krisztus után 3 és 7 között történt. A születésének pontos dátuma pedig teljesen ismeretlen. December 25-én a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Ezután már elkezdenek hosszabbodni a nappalok és rövidülni az éjszakák. Éppen ezért ünnepelték a fényt, a napot és az ahhoz kötődő bálványisteneket a pogány népek. A keresztények pedig nagyon bölcsen úgy gondolták, hogy ezen az ünnepen, Ők a Világ Világosságának testet öltéséről fognak megemlékezni és Róla fognak bizonyságot tenni a körülöttük élő pogányoknak.
A hamis istenek és a hozzájuk kötődő ünnepek feledésbe vesztek, de a Világ Világosságának emlékünnepe ma is él.
Gondolkozz el azon, hogy mi lehet az akadálya annak, hogy igazán nyitott és tanúságtévő szívvel tudj megemlékezni Karácsonykor a Világ Világosságának testet öltéséről? Talán az, hogy már sokszor hallottad a testet öltés csodáját és éppen ezért nem tudsz igazán rácsodálkozni?
Szemléld ma olyan egyszerű szívvel az emberi történelembe belépő Krisztus csodáját, mint ahogyan a pásztorok szemlélték azt a Betlehem környéki sötét mezőkön. Szemléld úgy, ahogyan gyermeki szívvel szemlélted azt és nyisd meg a szíved hittel az igazi Világosság előtt. Minden magaslatot, amely egyenetlenné teszi Krisztus ösvényét szívedben, legyen az nagyzolás, rongyrázás, emberek előtti tetszelgés, alázatoskodás, tartalom nélküli vallásoskodás, keresztény jelszavak gondolkodás nélküli ismételgetése rombolj le életedben.
Minden gödröt, amit a hitetlenség, aggodalmaskodás, önsajnálat, borúlátás jelent, temess be az Isten szavában vetett hiteddel. Hadd áradjon a mennyei fény benned, rajtad és körülötted.

IMA: Istenem, készítsd a szívemet, hogy én is készíthessem magamat és környezetemet arra, hogy hitelesen emlékezzek meg és tegyek tanúságot az igazi Világosság születésének emlékünnepéről. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...