2024. február 29., csütörtök

Mit vegyél figyelembe?

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!                                           Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 8. vers



Ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos - ezek a fogalmak olyan alapokat jelentenek, melyek mentén építhetjük életünket, és alakíthatjuk viselkedésünket. Ezek az elvek irányt mutatnak számunkra a helyes döntések meghozatalában és a helyes út követésében. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy álomvilágban kell élned vagy nem kell szembesülnöd az életed, környezeted ártalmas, lehangoló, szomorú dolgaival, hanem ez arról szól, hogy milyen gondolatokat engedsz meggyökerezni elmédben és milyeneket táplálsz naponként?

Aztán ott van az "ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű" rész. Ezek az értékek arra emlékeztetnek, hogy az erkölcsi tisztaság és az emberi kapcsolatok minősége mennyire fontos az életedben. A tisztaság és az őszinteség segít megőrizni a lelki békédet és a belső harmóniát, míg a szeretetreméltóság és a jó hírnév segít kialakítani és megőrizni az emberi kapcsolataidat.

Az utolsó rész pedig felszólít téged, hogy "vedd figyelembe" ezeket az értékeket. Ez nem csupán azt jelenti, hogy ismered ezeket az elveket, hanem azt is, hogy tetteidben és döntéseidben is megnyilvánulnak. Fontos, hogy ne csak szavakban hirdesd ezeket az értékeket, hanem cselekedeteiddel is bizonyítsd hűségedet irántuk.
Ez a rövid, ámde mély elmélkedés felidézi azt az alapvető igazságot, hogy az életed minősége és jelentősége azokon az értékeken alapul, melyekre építhetsz. Ha ezen értékek vezetnek téged, akkor az életed gazdag és kielégítő lesz, és a közösséged is megerősödik általa. Legyenek tehát ezek az alapelvek az útmutatóid az élet minden területén, hogy megtaláld a boldogságot és a teljességet.


IMA: Istenem, annyiféle gondolat verseng a figyelmemért. Segíts figyelembe venni a fenti értékeket és figyelmen kívül hagyni azokat a gondolatokat, amelyek a gonosztól, a káosz atyjától vannak. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...