2024. április 23., kedd

A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki.                        Prédikátor könyve 4. fejezet 9-10. versek




A fenti igeverseket általában párkapcsolattal, házassággal kapcsolatosan szokták idézni pedig nemcsak ilyen viszonylatban beszélhetünk róla.
Az ember természeténél fogva társas lény. Isten nem úgy teremtette az embert, hogy egyedül legyen, hanem hogy közösségben éljen. Amikor együtt dolgozol másokkal, nem csupán erősebb és hatékonyabb vagy, hanem munkád gyümölcse is gazdagabb és kielégítőbb.
A következő mondat mélyebb szintre viszi ezt a gondolatot: "Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát." Ez azt sugallja, hogy az életben elkerülhetetlenek a bukások és kihívások, de ha van valaki melletted, aki igazi barátod, társad és segítségedre siet, könnyebben talpra állhatsz. A kapcsolataid adnak erőt és stabilitást a nehéz időkben, és emlékeztetnek téged Isten szeretetére és gondoskodására. Sajnos vannak, lesznek olyan emberek is a környezetedben, akik a nehézségek, "elesés" idején inkább beléd fognak rúgni semhogy felemeljenek. Ne rájuk összpontosíts. Inkább azokra figyelj, akik Isten eszközei abban, hogy felemeljenek téged. Légy hálás értük, értékeld őket és ragaszkodj hozzájuk.
Mint keresztények, felelősségünk, hogy felismerjük és segítsük azokat, akiknek nincs közössége vagy támogató hálózata. Az igazi keresztény közösség feladata, hogy figyeljen a magányosokra és segítsen nekik talpra állni. Ha egy közösség erre nem hajlandó, hamar egy klubbá silányul, ahol csupán közös érdeklődésű emberek gyűlnek össze, hogy "elüssék az időt."
Gondolkodj el ma azon, hogy milyen kapcsolataid vannak és hogyan ápolhatod azokat? Vajon elég erőfeszítést teszel-e annak érdekében, hogy másokat támogass és felemelj, különösen a nehézségek idején? És ugyanakkor, kik azok az emberek életedben, akikre számíthatsz, ha te magad megrendülsz, elesel? Csalódtál egy emberben, egyházban vagy gyülekezetben és a sebeid miatt nem vagy hajlandó újra közösségben élni? Engedd, hogy Isten begyógyítsa sebeidet és megmutassa neked azt a támogató közösséget, ahol épülhetsz és építhetsz másokat.


IMA: Istenem, ebben a felületes, önző világban szeretnék Rád nézni és igazi baráttá válni valaki számára. Te mutasd meg nekem, hogy hol a helyem, hogyan bátoríthatok, építhetek, hogyan tapasztalhatom meg a gyülekezetben megélt közösség áldásait? Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...