2024. április 24., szerda

Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 11. vers



A fenti ige arra emlékeztet, hogy az igazi bölcsesség és megértés nem a tudás felhalmozásában, hanem a jellemed Krisztusibbá válásában rejlik. Ez a folyamat csakis a Krisztusban és Isten szavában vetett hit és a Szentlélek által teljesedhet ki életedben. Az értelmes ember nem az, aki gyorsan ítélkezik vagy haragra gyúl, hanem az, aki képes türelmesen kezelni a kritikus helyzeteket és megfontolt döntéseket hozni.
A türelem lehetővé teszi számodra, hogy lassabban reagálj, jobban megfontold válaszaidat, és több együttérzést mutass mások felé. Ez az erény különösen fontos, amikor konfliktusokkal vagy nehézségekkel szembesülsz. A megbocsátás pedig lényeges gesztus, amely nemcsak hogy segíthet helyreállítani a megtört kapcsolatokat, de szellemi egészségedre is jótékony hatással van, mivel lehetővé teszi számodra, hogy megszabadulj a haragtól és keserűségtől.
Továbbá, a megbocsátás nem csak egy passzív dolog, amelyet elvégezel, hanem aktív részvétel Isten jóságának és kegyelmének megmutatásában. Mint ahogyan Krisztus megbocsátott neked, úgy téged is hív arra, hogy megbocsássunk másoknak. Ezt a tanítást gyakorlatban vinni nem egyszerű, hiszen sokszor úgy érezheted, hogy jogos a haragod vagy csalódottságod. Tény, hogy vannak olyan szintű árulások, mérgező ellened irányuló negatív cselekedetek, amelyek teljesen megtörik a bizalmadat bizonyos személlyel kapcsolatosan. Ha egyik alkalmazottadra rábíztad a kasszát és abból elvett 30 millió forintot, bocsáss meg neki, de nem biztos, hogy újra a kezébe kell helyezned a pénzügyeidet. Azonban ha valóban követni akarod Jézus példáját, akkor meg kell tanulnod megbocsátani – akár hetvenszer hét alkalommal is, ahogyan Ő tanította.

IMA: Istenem kérlek téged drága kegyelmed által tégy engem megfontolt, türelmes, értelmes emberré. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...