2024. április 8., hétfő

Az emberi értelem és Isten vezetése

Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását.                                          Példabeszédek könyve 16. fejezet 9. vers



Isten ajándékozott meg téged értelmes gondolkodással, de az Ő vezetése, irányítása nélkül az értelmed kevésnek fog bizonyulni. Az értelmed sokmindent nem tud megérteni, figyelembe venni, előre látni. Isten viszont mindent tud, minden eshetőséget lát és a jövőd sem ismeretlen előtte. Éppen ezért, amikor az értelmed mást diktál, mint az Isten vezetése, tanácsa, érdemes az Istenre támaszkodnod. 

Jó dolog, ha terveket szősz és célokat tűzöl ki magad elé naponként. Azt viszont ne hidd, hogy minden a te irányításod alatt állhat vagy mindent előre kiszámíthatsz.  De az élet kanyargós ösvényein járva, hamar rá fogsz jönni, hogy sokszor merülnek fel kérdőjelek és kételyek, és néha elveszettnek érezheted magad a saját gondolataid dzsungelében.

Éppen ezért van az, hogy az Úr jelen akar lenni életed minden pillanatában, irányt mutatva és vezetve téged az igazság és a szeretet útján. Az Ő irányítása nem korlátozza az emberi szabad akaratot, hanem épp ellenkezőleg, lehetőséget ad számodra, hogy szabadon válassz az Ő útmutatása szerint.

Talán valamiért úgy gondolod, hogy a te terved a legjobb, és ellenállsz az Úr irányításának. De idővel megérted, hogy az Úr tervei sokkal mélyebb bölcsességgel rendelkeznek, mint a te terveid, és ha engedelmeskedsz neki, akkor valóban beteljesedik az, amit Ő előre látott számodra.
 
Az emberi értelem és az Isteni irányítás találkozási pontja a hitben rejlik. Hit által elfogadjuk és követjük az Úr akaratát, bízva abban, hogy Ő mindig az övéivel van, vezeti és  és védelmezi őket. Az Úr irányításának való engedelmesség nem korlátozás, hanem szabadság, melyben megtalálhatod az igazi értelmet és boldogságot az életedben. Ezért hát, bármilyen úton jársz is az életben, hadd legyen az Úr irányítása az útmutatód és vezetőd mindenek előtt.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy értelemmel, szabad döntési lehetőséggel ajándékoztál meg és köszönöm, hogy szeretnéd kiteljesíteni a szabadságomat azzal, hogy irányítod tanácsoddal döntéseimet. Segíts, hogy bízzak Benned és tanácsodban. Krisztus nevében, Ámen. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...