2024. május 7., kedd

Becsületbeli dolog

...tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok, ahogyan elrendeltük nektek. Thesszalonikabeliekhez írt levél 4. fejezet 11. vers



Isten szavának követése, az élet minden területén, így a mindennapi munka világában is, rendkívül fontos szerepet játszik a keresztény életben. A Biblia, különösen Pál apostol levelei, sokat szólnak arról, hogy milyen szemlélettel kellene hozzáállnunk a munkánkhoz, és hogyan gyakorolhatjuk hitünket a mindennapokba.A fenti igevers, gyönyörű összegzése ennek a szemléletnek.

A „csendesen éljetek” kifejezés nem azt jelenti, hogy el kell vonulnunk a világtól, vagy hogy el kell kerülnünk az embereket és magányosan kell tengetni napjainkat. Inkább arra utal, hogy törekedj életviteledben a békességre, kerülve a felesleges viszályokat, pletykákat és a mások életébe való kéretlen beleavatkozást. Ez egyfajta belső békét is tükröz, amely Krisztus követésének eredménye.

Amikor Pál azt mondja, hogy „tegyétek a magatok dolgát”, arra ösztönöz téged, hogy legyen saját felelősségi területed, amit komolyan veszel és ahol igyekszel megtenni mindent, ami rajtad áll. Ez nem csak a fizikai munkára vonatkozik, hanem minden területre, ahol Isten munkát bízott rád. Ebben rejlik a munkád iránti hűség és szorgalom is, ami szintén fontos tanúságtétele lehet hitednek.
Olyan sok ember esik abba a kísértésbe, hogy a mások életével foglalkozzon, mások problémáit akarja megoldani, még olyan példának is szemtanúja voltam, ahol emberek mások helyett akartak bűnbánatot tartani közben pedig saját életük dolgai és a saját bűneik terhei felborították saját életük, környezetük békés, csendes egyensúlyát.

Végül, de nem utolsó sorban, ez a vers arra is emlékeztet, hogy munkádat saját kezeiddel kell végezned. Ez felszólít téged, hogy aktív résztvevője légy saját életednek, nem támaszkodva állandóan másokra. A saját kezű munka erkölcse megtanít téged arra, hogy értékeld a munka gyümölcsét, és megtanuld az anyagi függetlenség fontosságát azáltal is, hogy felelősségteljesen használod anyagi javaidat.

Ezek a tanítások kiválóan alkalmazhatók a mai világban is, ahol gyakran a siker, a hatalom megszerzése vagy a gazdasági előnyök a legfontosabbak. Pál tanítása emlékeztet téged arra, hogy a keresztény élet más szempontokat helyez előtérbe: a belső békét, az önállóságot és a felelősséget. Az ilyen életmód mások számára is vonzó lehet, és lehetőséget adhat arra, hogy mások felé is tanúbizonyságot tegyél Krisztus szeretetéről.


IMA: Istenem, segíts nekem elkerülni a felesleges vitákat, harcokat, a mások dolgába való kéretlen beavatkozást és ehelyett lelkiismeretesen dolgozva, felelősségteljesen használva a tőled kapott javaimat más emberektől való anyagi függetlenségre törekedjek, a Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Erőt kaptok!

"...ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és lesztek az én tanúim Jeruzsálemben és egész Júdeában, Szamáriában, és ...