2024. június 13., csütörtök

A kapcsolatok helyreállításának feltételei

József ezt mondta testvéreinek: Jöjjetek közelebb hozzám! Ők közelebb mentek. Ekkor így szólt: Én vagyok József, a testvéretek, akit eladtatok Egyiptomba! De most ne bánkódjatok, és ne keseregjetek amiatt, hogy engem ide eladtatok, mert azért küldött el engem Isten előttetek, hogy életben maradjatok. Mózes első könyve 45. fejezet 4-5. versek



József története rendkívül gazdag tanulságokban számodra és számomra is. Józsefet a saját testvérei adták el rabszolgának Egyiptomba, mert először irigységet tápláltak magukban, ez pedig idővel gyűlöletté vált.
József sokat szenvedett 17 éves korától 30 éves koráig. Rabszolga volt, de hü maradt Istenhez, nem bújt ágyba a befolyásos gazdájának, Potifárnak az unatkozó, kéjvággyal teljes feleségével, ennek következtében pedig börtönbe került. 30 éves korában viszont megfejtette a fáraó álmát és segített kidolgozni egy tervet Egyiptomnak az elkövetkező ínséges esztendőkre és ennek köszönhetően ő lett Egyiptom második embere.
Mit tesz, amikor testvérei sok év után eljönnek hozzá Egyiptomba, hogy élelmet vásároljanak Kánaán vidékén lakó családjuknak?
Először is többször próbára teszi őket.
Szeretné látni, hogy a testvérei megbánták-e a múltban elkövetett vétküket, valamint olyan helyzetbe hozza őket, hogy kiderüljön megismételnék-e a múltban elkövetett súlyos vétküket vagy sem?
A próbákat kiállják testvérei és József kész megbocsátani nekik.
Másodszor, József közelebb hívja őket magához. Ezzel jelzi, hogy ő nyitott az újrakezdésre, és a kiengesztelődésre.
József nem a múlt sebeire és nehézségeire fókuszál, hanem a jelen és a jövő lehetőségeire. Felismeri, hogy Isten terve túlmutat az emberi bűnökön, és hogy mindaz, amit átélt, egy nagyobb jó szolgálatában történt. Ahelyett, hogy testvéreire neheztelne, megérti, hogy Isten egy magasabb céllal helyezte őt ebbe a helyzetbe. József szenvedései és nehézségei végül egy nagyobb jót szolgáltak: népe megmentését az éhezéstől.

Harmadszor, József nevén nevezi a bűnüket.
" Én vagyok József, a testvéretek, akit eladtatok Egyiptomba!" Itt nem félreértésről, nem hirtelen, meggondolatlan cselekedetről van szó, hanem előre megfontolt, mély gyűlöletből fakadó bűnről. Ezt még a mai büntetőjog is a legsúlyosabb bűnnek tartja. Máshogy kezeli a büntetőjog azokat, akik hirtelen felindulásból követnek el egy súlyos bűnt, és máshogy azokat, akik előre megfontoltan, eltervezetten, aljas szándékkal követik el ugyanazt a bűnt.

Negyedszer, József lemond az elégtételről, bosszúról, mert látja, hogy Isten még azt is az ő javára fordította, amit a testvérei súlyos bűnnel terveztek ellene.
Ez az esemény arra tanít bennünket, hogy életünk megpróbáltatásait és nehézségeit is érdemes az isteni gondviselés szemszögéből nézni. Gyakran előfordul, hogy azok a dolgok, amelyeket kezdetben csapásnak érzünk, később áldásként nyilvánulnak meg. Isten tervei gyakran rejtettek és megismerhetetlenek, de hitünk segíthet abban, hogy ezekben a pillanatokban is megtaláljuk a reményt és a célt.
Ha szeretnéd Istennel vagy emberekkel való kapcsolatodat rendezni, fontos a fenti lépéseket megszívlelned.
Tégy tanúbizonyságot szavaiddal és tetteiddel arról, hogy megbántad múltbeli bűneidet és nem szeretnéd megismételni újra és újra azokat.
Vedd tudomásul, hogy Isten közelebb hív magához és közeledj először te Hozzá, hogy Ő is közeledhessen hozzád.
Amikor Istenhez közelebb kerülsz, az Ő szentsége szembesít bűneiddel és rájössz, hogy súlyosabb állapotban vagy, mint gondoltad és semmiféle jogos mentséget nem tudsz Isten előtt felmutatni.
Ha nem vagy hajlandó ilyenkor megalázkodni és elismerni, nevén nevezni bűneidet, akkor nem fog megújulni a kapcsolatod Istennel és embertársaiddal sem.
Ha viszont elismered azt, hogy olyan vagy, amilyennek Isten lát téged, akkor leszel képes elfogadni Isten könyörülő szeretetét, Aki nem bosszút áll azokon, akik töredelmes szívvel jönnek Hozzá, hanem Krisztusra nézve kegyelemben részesíti őket.
Végül ne feledd, hogy a megbocsátás elsősorban a te érdeked. Lesznek emberek, akikkel nem fogod tudni tisztázni a múltat, nem fognak hajlandóságot mutatni a múltbeli bűneik elismerését illetően, nem fognak semmilyen erőfeszítést tenni a változás érdekében, de ettől függetlenül bocsáss meg nekik. Ha nem teszed, önmagadat arra ítéled, hogy a múltban élj és ugyanazokat a sérelmeket pörgesd újra az elmédben ezzel sérelmet okozva önmagadnak.
Ha teheted, tégy jót ellenségeiddel, mert ezt teszi a mennyei Atyád is. Ő áldást és életet ad jóknak és gonoszoknak egyaránt. Neked pedig Ő a példaképed és nem az ellenségeid vagy akár a barátaid.


IMA: Istenem, köszönöm az újrakezdés lehetőségét, a megbocsátás szabaddá tevő ajándékát. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...