2024. június 12., szerda

Az igazi hit

Élt Úc földjén egy Jób nevű ember, aki feddhetetlen és becsületes ember volt, félte az Istent, és kerülte a rosszat. Jób könyve 1. fejezet 1. vers



Vannak olyan "teológusok", akik a fenti igeverset olvasva azonnal kijelentették, hogy Jób sosem létezett, mert olyan feddhetetlen, becsületes, bűnt gyűlölő ember nem létezhet, mint amilyennek Jób le van írva.
Ezen felbuzdulva, némelyek továbbmentek és azt is megállapítottak, hogy Noé története is csak egy tanulságos mese. A bárka sosem létezett, mint ahogy Nóé sem. Azóta már az Ararát hegyén, felfedeztek olyan hajódeszkákat, amelyek több ezer évesek és minden bizonnyal a megfeneklett bárkához tartoztak.
Egy olyan világban élünk, ahol a valóságot mesének, a meséket pedig valóságnak bélyegzik.

Egyedülálló és tiszteletre méltó példa számunkra Jób élete, amelyet az Szentírás annyira szépen bemutat nekünk. Élt Úc földjén egy Jób nevű ember, aki feddhetetlen és becsületes ember volt, félte az Istent, és kerülte a rosszat (Jób 1:1).

Jób élete arra emlékeztet bennünket, hogy a hitben járni annyi, mint feddhetetlenségben élni. Jób feddhetetlensége nem csupán egy kívülről jövő elvárásnak való megfelelésnek eredménye volt, hanem szívének mélyén hordozott istenfélelemre és a gonosztól való eltávolodásra alapult. Ez a belső hozzáállás az, amely valóban értékes Isten szemében.

Mindenkor kihívásokkal szembesülünk életünk során. Jób története számunkra emlékeztető arra, hogy a hit próbái és megpróbáltatásai közepette is meg kell őriznünk Isten előtti becsületességünket. Jób sok szenvedést és veszteséget élt át, mégis kitartott Istenbe vetett hitében és nem fordult el tőle, akkor sem, amikor minden elveszni látszott.

Gondolj tehát Jób példájára, amikor életedben nehézségekkel és próbákkal szembesülsz. Kérd Istent, hogy adjon neked erőt és bátorságot, hogy mindig feddhetetlenül, őszinte szívvel és az igazsághoz hűen élj. A feddhetetlenség nem azt jelenti, hogy sosem hibázol vagy vétkezel, hanem azt, hogy amikor vétkezel, nem hárítasz, nem másokra hárítod a felelősséget, hanem annak nevezed a bűnöd, aminek Isten nevezi azt és jössz Krisztushoz hittel, megvallod azt és őszinte szándékot mutatsz arra, hogy elhagyd azt a bűnt. Amit pedig jóvá tudsz tenni, azt jóvá is teszed. Emlékezz arra, hogy az igazi hit nemcsak a jó időkben tündököl, hanem a nehézségek közepette is megmutatkozik.

Végül, tanuld meg értékelni Jób türelmét és kitartását. Ahogyan Jób, úgy te is bízz abban, hogy Isten soha nem hagy el téged. Bárhogyan is alakuljanak körülményeid, tudd, hogy Isten szeretete és kegyelme mindig veled van, és az Ő terveiben mindig ott rejlik a jóság és a megváltás.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Jézus Krisztus által ma is feddhetetlenné teszel minden Benned bízót és a Szentlélek által, becsületes, a szemedben rossz dolgok kerülésére törekvő emberré formálod ma is a Krisztust követőket. Kérlek segíts nekem is, hogy példát mutathassak a környezetemnek. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...