2024. június 4., kedd

Lélekben és igazságban

De eljön az óra, és az most van, amikor az igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyen imádókat keres magának. János evangéliuma 4. fejezet 23. vers



Napjainkban, nagyon sok keresztény gyülekezetben van úgynevezett dicsőitő csoport. Fontosnak tartom, hogy legyenek énekvezetők a gyülekezetben, de a "dicsőitő" csoport megnevezést nem tartom túl megfelelőnek.

Először is a dicsőítést és az imádatot nem lehet kisajátítani. A jelenlevő emberek nem passzívan nézik, hogy néhány ember imádja és dicsőíti Istent. Legalábbis nem ez lenne a cél.

Másrészt, a dicsőítést és imádatot egyetlen csoport, egyházfelekezet, vallási közösség sem sajátíthatja ki magának. Ennek ellenére ma is nagyon sok ilyen törekvést látunk.

Nagyon szűklátókörű dolog azt gondolni, hogy az imádat és dicsőítés csak az éneklésre vagy csak a vallásos rendezvényekre korlátozódik.

De mi tanit erről maga Krisztus? Az Úr Jézus e szavakkal a fenti szavakkal arra tanít bennünket, hogy az igaz imádat nem kötődik külső formákhoz vagy helyekhez, hanem a szív legmélyebb belső köreiben gyökerezik: a lélekben és az igazságban történik.

Amikor Jézus azt mondja, hogy lélekben kell imádni az Atyát, arra hív bennünket, hogy imádatunk ne pusztán külső cselekedet legyen, hanem a legmélyebb belső valónkból fakadjon. Az igazi imádat a szív őszinte vágyakozása és odaadása Istennek. Nem elég csupán jelen lenni az istentiszteleten, vagy elvégezni a rutinszerű imákat. Mit jelent tehát lélekben imádni? Azt jelenti, hogy imádkozásod és dicséreted során teljes szívedből, életed minden rezdülésével keresni és tisztelni Istent. Valódi kapcsolatot akarsz vele, nem csupán felszínes egyházi szokásokra törekszel.

Az igazságban való imádat azt jelenti, hogy az imáid és életed összhangban vannak Isten kinyilatkoztatott igazságával, a Szentírással. Isten szava igazság, és arra tanít téged, hogyan imádd Őt helyesen. Az igazság alapvető szerepet játszik abban, hogy megismerhesd Istent, és hogy helyes módon imádd.

Az igazságban való imádat azt is jelenti, hogy életed összhangban áll Isten akaratával. Nem élhetsz kettős életet, ahol az egyik oldalad Istenért rajong, a másik pedig e világ dolgai számára van fenntartva. Jézus arra hív, hogy belső és külső tisztaságban imádd az Atyát.

A samáriai asszony egy olyan asszony volt, aki egyik férfi ágyából a másik férfi ágyába vándorolt, kereste az "igazit", mindeközben nagyon érdekelték a teológiai kérdések. Krisztus viszont fontosnak tartotta tisztázni a nő férfiakhoz kapcsolódó zavaros cselekedeteit.

Ebben a jelen világban, amikor a keresztények is süllyednek bele az erkölcstelenségbe, fontos egy alapelvet megjegyezned: a világ erkölcsi romlása megváltoztathatja a keresztények jellemét, de Isten elveit sosem.

Sok-sok egyház egyre lejjebb viszi az erkölcsi színvonalat, kiárusítja Isten igazságát ilyen vagy olyan érdekek miatt, engedményeket tesz azért, mert valójában a szíve egyre inkább keményedik Istennel és az Isten igazságával szemben, de az Isten ma is egyenes és az Ő szava ma sem változott: " Ne áltassátok magatokat! Istent nem lehet becsapni! Azt fogja az ember aratni, amit vetett. (Galata 6:7)

Jézus szavai arról is tanúskodnak, hogy Isten aktívan keres olyanokat, akik lélekben és igazságban imádják Őt. Ez a keresés azt mutatja, hogy Isten velünk kapcsolatban álló szerető Atya, aki vágyik rá, hogy valódi kapcsolatba lépjünk vele. Nem csupán passzív megfigyelő, hanem szívének vágyával keres minket.

Szánj időt arra, hogy mélyebben kapcsolatba lépj Istennel imáidban, csendben és elmélyült igetanulmányozásban.

Vizsgáld meg életedet és szándékaidat, hogy igazságban élsz-e, és törekedj arra, hogy minden cselekedeted összhangban legyen Isten akaratával. Keresd és vedd észre azokat a pillanatokat, amikor Isten keres téged, és válaszolj a szeretetére.

IMA: Mennyei Atyánk, taníts meg minket lélekben és igazságban imádni Téged! Segíts, hogy szívünk legmélyebb vágya Tehozzád irányuljon, és életünk igazságban és emberi tisztaságban Téged dicsőítsen. Kérünk, vezess minket az utadon, és formáld életünket, hogy valódi imádói lehessünk, akiket te keresel. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A békesség fejedelmének követése

Uram, te szerzel nekünk békességet, hiszen mindent te tettél, ami velünk történt.                           Ézsaiás könyve 26. fejezet 2. ve...