2024. június 3., hétfő

Üres vallásosság helyett személyes kapcsolat

Ó Isten, te vagy Istenem, hozzád vágyakozom! Utánad szomjazik lelkem, utánad sóvárog testem, mint kiszikkadt, kopár, víztelen föld. 63. Zsoltár 1. vers



Már a Krisztus utáni második és harmadik század átmenetében kialakult egy rendkívül káros tévtanitás a keresztény egyházban, ez a tévtanitás pedig sok-sok más tévtanitásnak, keresztesháborúnak és egyéb szomorú eseményeknek alapozott meg. Mi volt ez a tévtan? Az akkori vallási vezetők azt kezdték el hirdetni, hogy Krisztus megszerezte az ember számára az üdvösséget, de azt letette az akkori egyházfelekezet "raktárába", mint ahogy a romániai 89-es forradalom után, letették a használt ruhákat, egyéb segélyeket az egyházfelekezeteknél, hogy osszák szét úgy ahogyan jónak látják.
Ekkor kezdték el azt hirdetni, hogy voltaképp az egyház dönti el, hogy kinek és milyen feltételekkel részesít az üdvösségben. Ez a hamis tan napjainkig is dominál több keresztény egyházban.
A fenti zsoltárban, Dávid mély vágyakozását fejezi ki Isten jelenléte iránt. Szavai túlmutatnak személyes kívánságán, és egyetemes igazságot tárnak fel: ahogy a testednek vízre van szüksége az életben maradáshoz, a lelkednek is elengedhetetlen Istennel való kapcsolatod az örökélethez és lelki egészségedhez. A kiszikkadt föld képe, amely víz után sóvárog, erőteljesen mutatja meg, milyen szomjazó és üres lehet a lélek, ha eltávolodik Istentől. Ne hidd hát el azt a hazugságot, hogy díszes ruhával rendelkező papnak kell lenned, hogy Isten szóba álljon veled, hiszen ma már az egyetlen válaszfal közted és Isten között a bűn. " Nem az ÚR keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg." (Ézsaiás könyve 59. fejezet 1-2. versek)
Krisztus bűnné változott érted és értem a golgotai kereszten és Őt sújtotta Isten a mi vétkeinkért. Ezért is szakadt ketté halálakor a szentek-szentjét elválasztó függöny, ami olyan masszív anyagból volt, hogy csak hat pár ökör tudta volna szétszakítani.

Ez emlékeztet téged arra, hogy mindennap szükséged van Isten jelenlétére és vezetésére az életedben. A modern világ zajában és rohanásában könnyen megfeledkezhetsz erről a mélyebb vágyadról. Azonban ezek a vágyak sokszor erősebben törnek felszínre, amikor megállsz egy pillanatra, csendben elmélyülsz és Istenre figyelsz.

A zsoltáros szavai arra bátorítanak téged, hogy ne csak a szükségeiddel forduljunk Istenhez, hanem minden nap törekedj mélyebb kapcsolatot ápolni Vele. Ez a kapcsolat az ima, a Szentírás tanulmányozása, és a közösség gyakorlatai által válik erősebbé és mélyebbé. Erre pedig a közhiedelemmel ellentétben nem Istennek, hanem neked van szükséged.

Gondolj csak arra, amikor egy erőt adó forrásnál oltod szomjadat egy hosszú, forró nap után. Mekkora megkönnyebbülést és örömet hoz egy korty friss víz! Ugyanígy, ha lelked szomját is Isten jelenlétével oltod, megtapasztalod az igazi békét és elégedettséget. Csendedben, Isten Igéjébe merülve, és imáidban válik valósággá számodra az a mély kapcsolat, amelyre lelked sóvárog.

IMA: Istenem, töltsd be lelkemet a Te életet adó jelenléteddel ebben a lélek számára sivár, kopár, olyan keveset nyújtó világban. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten meghallgatja övéit

Hallgass, Uram, imádságomra, és figyelj könyörgő szavamra! A nyomorúság idején hozzád kiáltok, mert te meghallgatsz engem. 86. zsoltár 6-7. ...