2024. június 10., hétfő

Rabszolgából királyi örökös

Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abbá, Atya!" Rómaiakhoz irt levél 8. fejezet 15. vers



Talán el sem tudod ma képzelni, hogy mit jelentett több száz évvel ezelőtt rabszolgaként élni. Teljesen kiszolgáltatott állapot volt ez, ahol a rabszolga ugyancsak ember volt akár te vagy én: voltak vágyai, lettek volna tervei, voltak érzelmei, saját gondolatai, véleménye, szükségletei, de bele kellett törődnie, hogy a rabszolga mivolta miatt ezeket el kell felejtenie, mert tárgyként kezeli a tulajdonosa vagy gazdája.
Hogyne uralkodott volna el a félelem és a rettegés egy ilyen rabszolgán? Nem tudta, hogy a következő pillanatban mit fog tenni vele vagy kérni tőle a gazdája.
Most képzeld el egy pillanatra, hogy te vagy ilyen kiszolgáltatott állapotban, amit már nem is igazán nevezhetsz emberi életnek és egy nap betoppan egy nagyon gazdag, befolyásos ember és a gazdádnak azt mondja, hogy meg akar vásárolni téged. A gazdád vonakodik, nem akar elengedni, de az érdeklődő, mérhetetlen gazdagsággal rendelkező ember, olyan ajánlatot tesz érted, hogy annak nem tud nemet mondani a gazdád. Megvásárolnak és immár ennek a másik embernek a tulajdonává válsz és azon gondolkodsz, hogy miért fizetett olyan sokat érted? Mi a terve veled?
Ezután az új gazdád hazavisz a házába eléd tesz egy okmányt amin azt olvasod, hogy immár örökbefogadott téged, saját gyermekévé és örökösévé fogadott ez az új gazdád. Ha aláírod a dokumentumot, immár szabaddá válsz, sőt a leggazdagabb, legbefolyásosabb ember örökösévé is. Mit tennél? És ha aláírnád, ez hogyan változtatná meg az életed?
Fontos felismerni azt a nagyszerű ajándékot, amit Isten számodra készített. Én és te is a bűneink miatt, a gonosz rabszolgaságában éltünk és emiatt elveszítettük minden emberi méltóságunkat. Amikor elfogadjuk Jézus Krisztust, aki tulajdon vérével vásárolt meg magának, mint életünk immár új Urát, és az Ő irgalmas szeretetén keresztül szemléljük életünket, nem a félelem és a rabszolgaság Lelkét kapjuk, hanem a fiúság, Lelkét. Ez egy csodálatos változás, ami által te is követheted az Úr Jézus példáját.
Isten nem akarja, hogy rettegésben élj, hogy félj Tőle, mintha egy kegyetlen uralkodó lenne. Inkább arra hív téged, hogy gyermeki bizalommal fordulj Hozzá, mint egy szerető és gondoskodó Atyához. Az "Abbá (apa becézője, apuka), Atya!" kiáltás nem csupán egy megszokott ima, hanem kiemeli az intimitást és az elfogadást, amit Isten kínál neked. Ő teremtett téged és Krisztus vére által Ő vásárolt meg magának, rád erőltethetné akaratát, de Ő nem zsarnok és éppen ezért szabad döntést kínál neked. Továbbra is rabszolgaként szeretnél élni úgy, hogy a bűn kizsákmányoló és kegyetlen szolgálsz, vagy szeretnéd elfogadni a mennyei Atya szeretetét és gyermekévé lenni?
Amikor gyengének érzed magad, elbizonytalanodsz vagy úgy érzed elveszel az élet nehézségei között, emlékezz arra, hogy Isten Atyai szeretete mindig körülvesz téged. Nem vagy egyedül a világ viharában, hanem a Fiú Lelke által mindig közel lehetsz "mennyei édesapád!"-hoz, Aki végtelen szeretetével és erejével vezet téged egy jobb és fényesebb jövő felé. Hajtsd hát füleidet az Atya szavaihoz, s értelmes szívvel tekints arra az Igére, amely az Úrtól jött és a Menny felé vezet téged.


IMA: Istenem, köszönöm a Te drága, érthetetlen szeretetedet. Kérlek formáld át az én gondolkodásmódomat, hogy már ne a szakadt rabszolga életvitelét, gondolkodását, hanem a Te örökösöd gondolkodásmódját tudjam magamévá tenni és aszerint élni, dönteni, cselekedni. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...