2024. július 8., hétfő

A nyomorúság tisztitó ereje

De megolvasztottalak, mint az ezüstöt, megpróbáltalak a nyomorúság kohójában.                             Ézsaiás könyve 48. fejezet 10. vers



Az ezüst gyakran más fémekkel, például ólommal, cinkkel vagy rézzel együtt található és igy hozzák a felszínre a bányászok. Az ezüst koncentrátumokat kohókban megolvasztják, és kémiai anyagok segítségével kiválasztják az ezüstöt. Ezután finomítják az ezüstöt, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket. A tisztított ezüstöt különféle formákban (pl. rudak, érmék, granulátumok) alakítják ki, attól függően, hogy milyen célra szánják azokat. Ezután kerül az ezüst többek között az ékszerészhez.
Képzeld el, hogy egy ékszerész keze alatt vagy, aki gondosan és szeretettel formál téged. Az ékszerész nem sajnálja az időt és az erőfeszítést, hogy valami csodálatosat hozzon létre a nyers anyagból. Az ezüstöt azonban először meg kell olvasztani, meg kell tisztítani minden szennyeződéstől. A folyamat nem könnyű, és időnként talán fájdalmas is. De csak így érhet el a tisztaság és a szépség, amely rejtve van a benned lévő nyers anyagban.
Isten így látja az életünket is. Ő a nagy Ékszerész, aki tudja, hogy a hit, a jellem és a lélek igazi szépsége csak akkor kerül felszínre, ha a nehézségek és próbák kohójában kerülünk megolvasztásra és megpróbáltatásra. Az élet kihívásai és nehézségei nem véletlenek, hanem Isten szeretetéből fakadóan engedi meg, hogy átmenj rajtuk, hogy formálódj és tisztulj.
Amikor nyomorúsággal, szenvedéssel vagy kétségekkel nézel szembe, jusson eszedbe, hogy ebben a próbatételben Isten cselekszik. Ő a te életed Mester-ékszerésze, aki gyengéden és gondosan alakít téged, hogy a legjobbat hozza ki belőled. Az ezüst olvasztásakor a hőt pontosan be kell állítani; túl sok hő kárt okozhat, túl kevés pedig nem hoz eredményt. Isten pontosan tudja, milyen mértékű próbára van szükséged, hogy a legjobb formádat hozd.
Ne félj a fájdalomtól vagy a nehézségektől, amelyekkel szembesülsz. Tudd, hogy ezek nem véletlenek, hanem egy nagyobb terv részei. Isten a nyomorúság kohójában tisztít meg téged, hogy az Ő dicsőségére és örömére válhass. Engedd, hogy átalakítson és formáljon, bízva abban, hogy a végén ragyogó és tiszta ezüstként kerülsz elő, amely telve van hittel, szeretettel és erővel.
Így ha legközelebb próbatétel elé kerülsz, emlékezz rá, hogy Isten szeret, gondoskodik rólad, és formálja a benned rejlő értéket. Légy türelmes, légy bátor, és tudd, hogy az olvasztás és a próba után még szebben ragyogsz majd, mint valaha.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Te gyermekeidet szemmel tartod és életüket tudatosan alakítod a nehézségek, megpróbáltatások által is. Segíts nekem bízni a Te bölcs, szerető, formáló kezedben. Krisztus nevében, Ámen. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...