2024. augusztus 20., kedd

Egy Istenhez közel álló nemzet szíve

Ez a nép csak ajkával tisztel engem, a szíve azonban távol van tőlem. De hiába tisztelnek engem, ha olyan tanításokat tanítanak, amelyek emberek parancsolatai. Máté evangéliuma 15. fejezet 8-9. versek




Nem is olyan rég sokakat felháborított, hogy mennyire keresztény országhoz nem méltó módon kezdték az olimpiai játékokat Franciaországban.Személy szerint annak örültem, hogy több érmet szerző keresztény sportoló is nyilvánosan megvallotta hitét az olimpián. Ma, amikor világszerte magyarok milliói a keresztény gyökereikről (is), megemlékeznek, fontos megjegyeznünk, hogy Krisztus nemcsak engem és téged, vagyis egyéneket, hanem nemzeteket is ítélni fog. Ő az egyetlen tökéletesen igazságos bíró.
Mit gondolhat Isten azokról a nemzetekről, akik csak az önös érdekeik miatt tűzik zászlajukra a kereszténységet, de a szívük nem is lehetne távolabb Krisztustól?
Mit gondolhat Isten azokról a "keresztény" egyházakról, gyülekezetekről, alapítványokról, amelyek olyan dolgokat "áldanak" Isten nevében, amelyeket az Isten gyűlöl?
A világ erkölcsi és lelki értelemben egyre hanyatlóbb és betegebb és a keresztényektől nem még több erkölcstelenséget, értelmi hanyatlást, hanem még több Krisztust és egészséges tanitást, életvitelt vár a világ.
Az idők amelyekben Krisztus élt és bizonyos emberek akikkel találkozott, hasonlóak voltak a mai időkhöz. Lecserélték, átírták Isten rendeléseit a saját eltorzult rendeléseikre és továbbra is úgy tálalták azokat a nép elé, mint Isten parancsolatait. Nem ezeket az időket éljük ma? Keresztény egyházban hallgathatsz olyan tanitást, hogy Isten azt szeretné, hogy elválj, mert a házasság boldogtalanságot eredményez.
Miről szól valójában a Krisztus követése? Valódi szeretetről és valódi alázatról. Krisztus a valódi szeretet és Ő a valódi alázat. Az Isten valódi megismerése vezet az Ő szeretetéhez és a Tőle jövő alázatos istenfélelem vezet az igazi bölcsességhez.
Ezért van az, hogy a 21. századi kereszténység sok esetben erőtlen.
A magyar nemzeti ünnep alkalmával mélyebb értelmet nyerhetnek Jézus szavai, amelyek figyelmeztetnek bennünket arra, hogy a hit nem csupán szavakban vagy külsőségekben nyilvánul meg, hanem a szív mélységéből kell fakadnia. Az igazi tisztelet és hálaadás túlmutat a hagyományokon, az emberi parancsolatokon – a szív tiszta szándéka és szeretete szükséges ahhoz, hogy valóban közel kerüljünk Istenhez.
Ebben az ünnepi időszakban érdemes elgondolkodni azon, hogyan tudjuk hitünket szívünkben is erősíteni, nem pedig csak szóban hirdetni. Hogyan lehetünk a szeretet és igazság példaképei mindennapi életünk során? Hogyan tehetjük nemzetünk ünnepét olyan alkalommá, amely valóban Istent dicsőít, nem csupán hagyományainkat?

IMA: Mennyei Atyánk, Hálát adunk neked ezért az ünnepért, amely emlékeztet minket nemzetünk örökségére és gyökereinkre. Kérünk, add meg nekünk a bölcsességet, hogy ne csak ajkunkkal tiszteljünk Téged, hanem szívünk mélyéből is közeledjünk Hozzád. Segíts, hogy életünk példája által is hirdethessük szereteted és igazságod a világban. Adj nemzetünknek igazi szeretetet, alázatot és Belőled fakadó bölcsességet. Kérünk, tartsd meg nemzetünket békében és egységben, hogy közösen munkálkodhassunk a te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten meghallgatja övéit

Hallgass, Uram, imádságomra, és figyelj könyörgő szavamra! A nyomorúság idején hozzád kiáltok, mert te meghallgatsz engem. 86. zsoltár 6-7. ...