2024. augusztus 16., péntek

Tüzben edzett hit

Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül. Jakab levele első fejezet 2-4. versek



Beszélgettem egyszer valakivel, aki azt mondta, hogy különösen ebben az aljas, elfajult világban képmutató dolog tökéletességről vagy szentségről beszélni. Hiszen senki sem szent és ahogy mulnak az évtizedek, az emberek egyre messzebb kerülnek a szentségtől, hiszen egyre inkább erkölcstelenebbé válnak az elkövetkezendő nemzedékek. Isten viszont nem hazudik. Amikor valaki Krisztus által megbékél az Atyával, két dolog történik első körben: egyrészt az Atya megbocsátja, eltörli az illető büneit, másrészt neki ajándékozza a Krisztus szentségét és tisztaságát. Ezt nevezi a Biblia bünbocsánatnak és megigazulásnak. Jóllehet jellemben még nem tökéletes az illető, de az Atya Krisztus szentségén át szemléli az embert és ezért elfogadja szentnek és igaznak.

Ezután Isten formálni kezdi az illetőt szeretete és kegyelme által, hogy a jelleme is hasonlóbbá váljon Krisztushoz. Ez a folyamat pedig élethosszig tart Isten gyermekeinél.

Amikor különféle kísértések és próbatételek érnek, nehéz lehet örömöt találni a nehézségekben. Az élet megpróbáltatásai gyakran fájdalmasak és kihívást jelentenek, és könnyű lenne elkeseredni vagy feladni. Mégis, az Ige arra biztat, hogy teljes örömnek tartsd, amikor ezekkel a kísértésekkel szembesülsz. Miért? Mert Isten ezeket az időszakokat arra használja, hogy próbára tegyen és megerősítse a hitedet.

A hit próbája nem arra szolgál, hogy elbukj, hanem hogy megerősödj. Ahogyan a tűzben edzett fém is erősebbé válik, úgy válik a hited is egyre állhatatosabbá a próbák által. Ez az állhatatosság pedig nem csak a hited mélyíti el, hanem az életednek minden területén megmutatkozik. Ahogy egyre jobban kitartasz a nehézségekben, egyre közelebb kerülsz ahhoz, hogy tökéletesebbé válj a cselekedeteidben.

Isten célja az, hogy tökéletes és hibátlan legyél jellemedben, minden fogyatkozás nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem fogsz hibázni, de azt jelenti, hogy Isten a földi életed folyamán munkálkodik, hogy egyre inkább azzá a személlyé válj, akinek Ő teremtett. Ez a folyamat néha fájdalmas lehet, de a végeredmény megéri: egy olyan élet, amely tele van Isten kegyelmével és áldásaival, egy olyan élet, amely példa lehet mások számára is.

IMA: Drága Uram, köszönöm, hogy a próbák és kísértések közepette is velem vagy, és hogy ezeket az időszakokat arra használod, hogy megerősítsd a hitemet. Kérlek, adj nekem állhatatosságot és kitartást, hogy soha ne veszítsem el a reményt és az örömöt, amelyet Te adsz. Segíts, hogy a nehézségek közepette is Rád tudjak támaszkodni, és formálj engem tökéletessé a Te akaratod szerint. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten meghallgatja övéit

Hallgass, Uram, imádságomra, és figyelj könyörgő szavamra! A nyomorúság idején hozzád kiáltok, mert te meghallgatsz engem. 86. zsoltár 6-7. ...