2019. március 8., péntek

VIGYÁZZUNK A SZÓLÁS SZABADSÁGGAL!

Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják.
Efézusiakhoz írt levél 4. rész 29. vers


Mindannyiunkkal megtörténhet, hogy "bal lábbal kelünk fel."
Ilyenkor előfordulhat, hogy házsártossá válunk.Talán azért, mert nem pihenünk eleget, a gyermekek többször felkelnek, talán még mindig egy előző napi sérelmen rágódunk, mert engedtük, hogy az éjszaka folyamán befészkelje magát az elménkbe.
Néha talán mi magunk sem tudjuk megmondani, hogy mi az oka házsártosságunknak.
Mit tegyünk ilyenkor?
Először is, ne hivatkozzunk a szólás szabadságra, és ne engedjük szabadjára a nyelvünk tüzét.
Legyünk gyorsak a hallásra, és megfontoltak a beszédben.
(Jakab levele 1. rész 19. vers)
Ne engedjünk a kritikus, sértő megjegyzéseinknek, mert sokszor éppen a hozzánk legközelebb állókat sebezzük meg felelőtlenül.
Minden egyes nap fontos, hogy kérjük, Isten tegyen zárat a szánkra. (141. Zsoltár 3. vers)
Másodszor, énekelj vagy/és hallgass Istent dicsőítő lelki énekeket.
Ezáltal levesszük a figyelmet önmagunkról és Isten jósága és szeretete felé irányítjuk figyelmünket. Nehéz rossz hangulatban maradni, miközben Isten jóságáról, szeretetéről éneklünk.
Harmadszor, ejtsünk foglyul minden gondolatot.
Igen, lerombolunk minden emberi okoskodást és vitatkozást, és foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy engedelmeskedjen a Krisztusnak. ( 2 Korintus 10:5, Egyszerű Fordítás)
Amikor ezt teszem, voltaképp összehasonlítom a gondolataimat Isten beszédének igazságával. Ekkor azonnal fény derül a gondolatok hamisságára, romboló képességére.
Amikor az jut eszembe: " Itt nem segít az ima!", azonnal hasonlítsam össze az Ige igazságával. Jeremiás által mondja Isten, hogy semmi sem nehéz neki. (Jeremiás 32:17)
Ezáltal reménységgel telik meg a gondolatvilágunk a csüggedés helyett.
Negyedszer, adj hálát mindenért ami eszedbe jut.
A nehéz napokon, általában nem túl hosszú a "hála listánk".
Adj hálát a megváltásért, a vigaszért, a Szentlélekért, barátokért stb.
Pál apostol is szenvedett, magányos volt, fogságban volt mégis azt mondta, hogy az eljövendő dicsőség össze sem hasonlítható a szenvedésekkel amiken keresztülmegy.
A beszéd az a terület ahol magam is a legtöbb kudarcot tapasztalom.
Ami viszont vigasztal, hogy Krisztus által szent vagyok, Isten pedig minden nap formálja a jellememet.
Amikor olyat mondok ami nem építő, Isten Szentlelke azonnal megfedd és én mély szomorúságot érzek ilyenkor.
De az én Atyám mindig felemel, mert gyermeke vagyok, és tudom, hogy Szentlelke által be fogja fejezni a megszentelődést munkáját életemben. Halleluja!


IMA: Istenünk, érintsd meg ma nyelvünket! Tedd azt a dicsőség eszközévé! Taníts meg minket uralkodni Szentlelked által érzelmeinken, körülményeinken a Te dicsőségedre! Köszönjük, hogy üdvösségünk biztos, mint a hajnalhasadás, ha újjászülettünk, hiszen Krisztus igazsága, szentsége a mienk lett. Ezért szeretnénk dicsőíteni életünk minden napján. Bocsásd meg minden elhamarkodott, hirtelen szavunkat. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Becsületbeli dolog

...tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok, ahogyan elrendeltük ...